Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Poszukując dania, które bez problemu poradzi sobie jako wysokoenergetyczna, smaczna, a na dodatek ciepła przekąska, sięgamy tym razem po specjał charakterystyczny dla kuchni naszych południowych bratanków – Węgrów, a więc drożdżowy placek langosz. Przepis na langosze węgierskie nie należy do skomplikowanych. Langosz węgierski może być traktowany jako przekąska lub smaczny podwieczorek, kiedy więc przyjdzie nam ochota na coś na ząb.

Składniki

400 g mąka pszenna pełnoziarnista
100 g mąka ziemniaczana
300-350 ml ciepła woda
7 g suche droższe
1 łyżeczka czosnek granulowany
1,5 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
0,5 szklanka jogurt grecki
1 łyżeczka starty czosnek
do smaku szczypta sól, pieprz

Opis wykonania

Przygotowanie langoszy rozpoczynamy wsypując do miski: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, drożdże, sól, cukier oraz czosnek, a następnie wszystko dobrze mieszamy.

Potem dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy elastyczne ciasto (możemy użyć do tego robota kuchennego z hakiem), po czym przykrywamy je ściereczką.

Piekarnik ustawiamy na nim najniższą temperaturę (max. 40 stopni) i włączamy termoobieg. Wstaw miskę z ciastem do piekarnika na 10 min, aby podwoiło swoją objętość – pamiętaj, by nie zamykać piekarnika!

W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce i przygotuj sos czosnkowy: 0,5 szklanki jogurtu greckiego, starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz wymieszaj w naczyniu i wstaw do lodówki. Wyciągnij ciasto z piekarnika, podziel je na 8 części, a następnie z każdej z nich uformuj koło w kształcie płytkiego talerza - cienkie w środku i grubsze po bokach.

Rozgrzej olej na patelni i smaż każdego langosza po 2–3min z każdej strony, po czym odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Gotowe, gorące langosze można zjeść bez dodatków, ale najlepiej podawać je z sosem czosnkowym lub keczupem oraz ewentualnie startym serem w formie posypki.

Zobacz przepis na zupę węgierską.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych