Langosz
8 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Langosz
Langosz
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie langoszy rozpoczynamy wsypując do miski: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, drożdże, sól, cukier oraz czosnek, a następnie wszystko dobrze mieszamy.
Potem dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy elastyczne ciasto (możemy użyć do tego robota kuchennego z hakiem), po czym przykrywamy je ściereczką.
Piekarnik ustawiamy na nim najniższą temperaturę (max. 40 stopni) i włączamy termoobieg. Wstaw miskę z ciastem do piekarnika na 10 min, aby podwoiło swoją objętość – pamiętaj, by nie zamykać piekarnika!
W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce i przygotuj sos czosnkowy: 0,5 szklanki jogurtu greckiego, starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz wymieszaj w naczyniu i wstaw do lodówki. Wyciągnij ciasto z piekarnika, podziel je na 8 części, a następnie z każdej z nich uformuj koło w kształcie płytkiego talerza - cienkie w środku i grubsze po bokach.
Rozgrzej olej na patelni i smaż każdego langosza po 2–3min z każdej strony, po czym odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Gotowe, gorące langosze można zjeść bez dodatków, ale najlepiej podawać je z sosem czosnkowym lub keczupem oraz ewentualnie startym serem w formie posypki.
Komentarze