Risotto z krewetkami i tymiankiem na cytrynowo
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Aromatyczne, świeże risotto z dowolnymi dodatkami.
Składniki
0,5 szt. Cebula
2 łyżka Oliwa
100 g Ryż arborio
200 ml Białe wino
500 ml Bulion warzywny
6-8 szt. Krewetki surowe
4 łyżka Sok z limonki
2 łyżka Masło
2 łyżka Tymianek świeży lub suszony
3 łyżka Ser peccorino lub grana padano
1 szt. Czosnek świeży
Limonkowe risotto z krewetkami i tymiankiem
Limonkowe risotto z krewetkami i tymiankiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj 2 garście ryżu arborio i podsmaż aż będzie przeźroczysty, dodaj białe wino i gdy się wchłonie, stopniowo dolewaj po łyżce bulion (cały proces będzie trwał ok. 20 minut). Na osobnej patelni rozpuść masło z wyciśniętym ząbkiem czosnku i krótko podsmaż obrane krewetki. Gdy ryż będzie al dente, dodaj krewetki, łyżkę masła, sok z limonki i tymianek. Na koniec posyp risotto startym serem i skórką z limonki. Pyszne!
Komentarze