Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Risotto z krewetkami i tymiankiem na cytrynowo

Limonkowe risotto z krewetkami i tymiankiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aromatyczne, świeże risotto z dowolnymi dodatkami.

Składniki

0,5 szt. Cebula
2 łyżka Oliwa
100 g Ryż arborio
200 ml Białe wino
500 ml Bulion warzywny
6-8 szt. Krewetki surowe
4 łyżka Sok z limonki
2 łyżka Masło
2 łyżka Tymianek świeży lub suszony
3 łyżka Ser peccorino lub grana padano
1 szt. Czosnek świeży

Opis wykonania

Na oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj 2 garście ryżu arborio i podsmaż aż będzie przeźroczysty, dodaj białe wino i gdy się wchłonie, stopniowo dolewaj po łyżce bulion (cały proces będzie trwał ok. 20 minut). Na osobnej patelni rozpuść masło z wyciśniętym ząbkiem czosnku i krótko podsmaż obrane krewetki. Gdy ryż będzie al dente, dodaj krewetki, łyżkę masła, sok z limonki i tymianek. Na koniec posyp risotto startym serem i skórką z limonki. Pyszne!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych