Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Risotto

Risotto

Popularna potrawa z kuchni włoskiej jest dziś sztandarowym daniem w wielu polskich domach. Risotto przygotowujemy na różne sposoby: z dodatkiem mięsa, warzyw czy sezonowych przysmaków. Jednak podstawą zawsze jest...

Czytaj więcej
Risotto
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Popularna potrawa z kuchni włoskiej jest dziś sztandarowym daniem w wielu polskich domach. Risotto przygotowujemy na różne sposoby: z dodatkiem mięsa, warzyw czy sezonowych przysmaków. Jednak podstawą zawsze jest specjalny ryż do risotto – odmiana kleistego krótkoziarnistego ryżu arborio.

Risotto – przepis

Wszystkie przepisy na risotto zaczynają się od podsmażenia ryżu na maśle lub oliwie z oliwek, często wykorzystuje się połączenie obu rodzajów tłuszczu. Następnie ryż można podlać białym winem, doprawić, dopełnić wodą lub bulionem i gotować z dodatkami al dente. Ryż powinien uzyskać kremową konsystencję – zazwyczaj gotowanie ryżu trwa 16-18 minut.

Rodzaje risotto

Najpopularniejsze w Polsce włoskie dania na bazie ryżu to risotto z kurczakiem, risotto ze szparagami, risotto z grzybami, risotto z krewetkami czy risotto z groszkiem. Gotowe risotto posypujemy płatkami parmezanu, opcjonalnie dekorujemy listkami rukoli.

Risotto to we Włoszech to jeden z najpopularniejszych sposobów na serwowanie ryżu – znane są regionalne odmiany risotto, np. czarne z mątwą to specjalność wenecka, żółte z szafranem je się w Mediolanie, a w Piemoncie popularne jest czerwone risotto przygotowywane na czerwonym winie.

Lekkie i niezbyt skomplikowane danie można zabrać do pracy, a także łatwo podgrzać. Z risotto dobrze komponuje się lekkie i orzeźwiające białe wino.