Risotto
Popularna potrawa z kuchni włoskiej jest dziś sztandarowym daniem w wielu polskich domach. Risotto przygotowujemy na różne sposoby: z dodatkiem mięsa, warzyw czy sezonowych przysmaków. Jednak podstawą zawsze jest...
Czytaj więcej
Popularna potrawa z kuchni włoskiej jest dziś sztandarowym daniem w wielu polskich domach. Risotto przygotowujemy na różne sposoby: z dodatkiem mięsa, warzyw czy sezonowych przysmaków. Jednak podstawą zawsze jest specjalny ryż do risotto – odmiana kleistego krótkoziarnistego ryżu arborio.
Risotto – przepis
Wszystkie przepisy na risotto zaczynają się od podsmażenia ryżu na maśle lub oliwie z oliwek, często wykorzystuje się połączenie obu rodzajów tłuszczu. Następnie ryż można podlać białym winem, doprawić, dopełnić wodą lub bulionem i gotować z dodatkami al dente. Ryż powinien uzyskać kremową konsystencję – zazwyczaj gotowanie ryżu trwa 16-18 minut.
Rodzaje risotto
Najpopularniejsze w Polsce włoskie dania na bazie ryżu to risotto z kurczakiem, risotto ze szparagami, risotto z grzybami, risotto z krewetkami czy risotto z groszkiem. Gotowe risotto posypujemy płatkami parmezanu, opcjonalnie dekorujemy listkami rukoli.
Risotto to we Włoszech to jeden z najpopularniejszych sposobów na serwowanie ryżu – znane są regionalne odmiany risotto, np. czarne z mątwą to specjalność wenecka, żółte z szafranem je się w Mediolanie, a w Piemoncie popularne jest czerwone risotto przygotowywane na czerwonym winie.
Lekkie i niezbyt skomplikowane danie można zabrać do pracy, a także łatwo podgrzać. Z risotto dobrze komponuje się lekkie i orzeźwiające białe wino.