Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Lody z buraków to ciekawa propozycja na niebanalny deser. Doskonale komponują się ze świeżymi owocami i ziołami, tworząc zaskakujące i pyszne połączenie smaków.

Składniki

2-3 szt. - buraków
1-2 szt. - jabłek
5-7 ziaren - granatu
150 ml - mleka kokosowego (opcjonalnie krowiego)
2 łyżki - mąki owsianej (opcjonalnie ryżowej lub kukurydzianej)
- owoce i świeże zioła

Opis wykonania

1

Mleko, cukier i mąkę dokładnie wymieszaj w rondelku i podgrzewaj na płycie grzewczej całość, cały czas mieszając, do czasu aż wyraźnie zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia, najlepiej schłódź w lodówce przez kilkanaście minut.

2

Buraki i jabłka obierz ze skóry i pokrój w podłużne kawałki. Z pomocą wolnoobrotowej wyciskarki do soków przygotuj z buraków, jabłek i granatu sok.

Sok połącz z mlecznym kleikiem i dokładnie wymieszaj, tak by nie pozostały żadne grudki. 

3

Uruchom robot kuchenny z przystawką do lodów i zacznij wlewać przygotowaną masę.

Kiedy masa zamieni się w lody, możesz od razu je serwować.

4

Lody z buraka świetnie smakują w towarzystwie truskawek, jagód, malin i innych czerwonych lub czarnych owoców. 

Do takiego deseru świetnie pasują również świeże zioła, takie jak tymianek, mięta, oregano czy bazylia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych