Lody z buraków
![Lody z buraków](https://akademiasmaku.pl/storage/7787/conversions/lody-z-burakow-4964-single.webp)
6 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Lody z buraków
Lody z buraków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9828/conversions/5tIFEeHuF88FFc-thumb.webp)
Mleko, cukier i mąkę dokładnie wymieszaj w rondelku i podgrzewaj na płycie grzewczej całość, cały czas mieszając, do czasu aż wyraźnie zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia, najlepiej schłódź w lodówce przez kilkanaście minut.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9829/conversions/bl2RnCJirtQ7Gy-thumb.webp)
Buraki i jabłka obierz ze skóry i pokrój w podłużne kawałki. Z pomocą wolnoobrotowej wyciskarki do soków przygotuj z buraków, jabłek i granatu sok.
Sok połącz z mlecznym kleikiem i dokładnie wymieszaj, tak by nie pozostały żadne grudki.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9830/conversions/GaHiXwuatpoXJE-thumb.webp)
Uruchom robot kuchenny z przystawką do lodów i zacznij wlewać przygotowaną masę.
Kiedy masa zamieni się w lody, możesz od razu je serwować.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9831/conversions/x2ukKrkEwNtp83-thumb.webp)
Lody z buraka świetnie smakują w towarzystwie truskawek, jagód, malin i innych czerwonych lub czarnych owoców.
Do takiego deseru świetnie pasują również świeże zioła, takie jak tymianek, mięta, oregano czy bazylia.
Komentarze