ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA
4 porcje
60 min
Średnie
Wspaniały, delikatny łosoś w towarzystwie duszonego na oliwie szpinaku zapieczony w cieście francuskim. Całość podana z kremowym puree z kalafiora.
Składniki
40 dkg łosoś
20 dkg mrożony szpinak rozdrowniony
1 łyżka oliwa z oliwek
5 szt. ząbek czosnku
2 łyżka sos teriaky
1 szt. opakowanie ciasta francuskiego
1 szt. jajko
1 łyżka czarny sezam
1 szt. kalafior
1 l mleko 3,2
2 łyżka masło
1 szczypta gałka muszkatułowa
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA
ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teriyaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki na 20-30 minut.
Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cieniutkie plasterki, dodać szpinak, poddusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić.
Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na dłuższym boku rozłożyć warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie połozyć szpinak. Całość zawinąć w ciasto francuskie, zawinąć boki ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnym sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut.
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Odcedzić i przełożyć do wysokiego garnka (naczynia), zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać masło, gałkę muszkatołowa i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować.
Łososia wyjąć z piekarnika, pokroić na podłużne paski i podawać na puree z kalafiora.
Komentarze