Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniały, delikatny łosoś w towarzystwie duszonego na oliwie szpinaku zapieczony w cieście francuskim. Całość podana z kremowym puree z kalafiora.

Składniki

40 dkg łosoś
20 dkg mrożony szpinak rozdrowniony
1 łyżka oliwa z oliwek
5 szt. ząbek czosnku
2 łyżka sos teriaky
1 szt. opakowanie ciasta francuskiego
1 szt. jajko
1 łyżka czarny sezam
1 szt. kalafior
1 l mleko 3,2
2 łyżka masło
1 szczypta gałka muszkatułowa
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teriyaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki na 20-30 minut. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cieniutkie plasterki, dodać szpinak, poddusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić. Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na dłuższym boku rozłożyć warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie połozyć szpinak. Całość zawinąć w ciasto francuskie, zawinąć boki ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnym sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Odcedzić i przełożyć do wysokiego garnka (naczynia), zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać masło, gałkę muszkatołowa i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować. Łososia wyjąć z piekarnika, pokroić na podłużne paski i podawać na puree z kalafiora.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Znajomi zachwycają się nad tym przepisem! Jest pycha, zwłaszcza z sosem jogurtowo-koperkowym.
Lalaxo
Jejku No pyszne!