Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM NA PUREE Z KALAFIORA

Opis wykonania

Wspaniały, delikatny łosoś w towarzystwie duszonego na oliwie szpinaku zapieczony w cieście francuskim. Całość podana z kremowym puree z kalafiora.

baner reklamowy maszynki do mielenia Łososia oczyścić – najpierw zdjąć skórę, następnie pęsetą wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teriyaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki na 20-30 minut. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cieniutkie plasterki, dodać szpinak, poddusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić. Rozłożyć ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Na dłuższym boku rozłożyć warstwę łososia wraz z zalewą i czosnkiem (tak żeby był ułożony na całek długości boku ciasta), następnie połozyć szpinak. Całość zawinąć w ciasto francuskie, zawinąć boki ciasta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnym sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w mleku. Odcedzić i przełożyć do wysokiego garnka (naczynia), zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać masło, gałkę muszkatołowa i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować. Łososia wyjąć z piekarnika, pokroić na podłużne paski i podawać na puree z kalafiora.