ŁOSOŚ/BROKUŁ/LIMONKA/SOS SOJOWY
4 porcje
40 min
Średnie
Smażone medaliony z łososia, z pure z brokuła na maśle palonym, żelem z limonki i sosem sojowym.
Składniki
400 g Łosoś
1 szt. Brokuł
4 łyżka Sos sojowy
100 ml Mleko
100 g Masło
100 ml Sok z limonki
50 g Cukier
1 łyżeczka Mąka ziemiaczana
2 szczypta Sól morska
ŁOSOŚ/BROKUŁ/LIMONKA/SOS SOJOWY
ŁOSOŚ/BROKUŁ/LIMONKA/SOS SOJOWY
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Masło rozpuszczamy i wrzucamy do niego drobno pokrojonego brokuła. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, po czym dodajemy mleka, gotujemy kolejne 10 minut, doprawiamy solą i miksujemy na jednolite pure.
2. Sok z limonki zagotowujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną aż zrobić się gęsty żel.
3. Łososia formujemy w rulon za pomocą foli spożywczej i kroimy na 4 2-cm medaliony, które smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą, najlepiej morską. Każdy medalion opcjonalnie kroimy na 4 części.
4. Wykładamy powyższe 3 elementy na talerz i polewamy sosem sojowym
GOTOWE !!! :)
Komentarze