Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Luizjańska zupa z kukurydzą i krewetkami

Luizjańska zupa z kukurydzą i krewetkami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna zupa z krewetkami i kukurydzą prosto z Luizjany. Bogactwo smaków i aromatów – ostre chili i delikatne krewetki. Genialne połączenie!

Składniki

2 l Bulion drobiowy lub jarzynowy
1 łyżka Mąka pszenna
2 łyżka Masło
1/2 szt. Mały por pokrojony w plasterki
1 szt. Mała cebula pokrojona w kostkę
1 szt. Czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 szt. Puszka kukurydzy
1 szt. Drobno pokrojona papryczka chili bez pestek
200 g Oczyszczone i pokrojone krewetki
1 szt. Limonka
1 garść Posiekana natka pietruszki
1 garść Pokrojona dymka
1/2 łyżka Oliwa z oliwek

Opis wykonania

Przyrządzanie zupy zaczynamy od rozmrożenia krewetek, oczyszczenia ich i oderwania ogonków. Następnie siekamy wszystkie warzywa i podgrzewamy bulion. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy do niego mąkę. Całość smażymy około cztery minuty, aż uzyska złoty kolor. Następnie wlewamy na patelnię pół szklanki zagotowanego bulionu – stopniowo po jednej łyżce. Wszystko cały czas mieszamy i odstawiamy z ognia, gdy uzyskamy gęsty sos. W dużym garnku roztapiamy drugą łyżkę masła i dodajemy cebulę. Po zeszkleniu cebuli dodajemy pora i smażymy przez około trzy minuty, cały czas mieszając. Kolejnym krokiem jest dodanie papryki i kukurydzy, które następnie podgrzewamy przez trzy minuty. Po dodaniu gęstego sosu z patelni i zagotowaniu całości, do garnka wlewamy resztę gorącego bulionu. Po zagotowaniu całości zmniejszamy ogień i gotujemy przez pięć minut. Do zupy dodajemy pokrojone na kawałki krewetki i na małym ogniu podgrzewamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy oliwę extra virgin, pokrojone chili, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną dymkę. Zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z limonki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy