Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Magia smaków ukryta w burakach i rukoli

Magia smaków ukryta w burakach i rukoli
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

5 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nieziemsko smaczna słodycz buraka połączona ze zdrowymi orzechami i rukolą, udekorowana kawałkami słonego sera feta i skropiona nutą octu balsamiczneg

Składniki

2 szt. Burak
35 g Rukola
20 g Ser feta
2 łyżka Orzechy ( włoskie, nerkowce lub inne)
2 łyżka Nasiona i pestki ( słonecznik, dynia lub inne)

Opis wykonania

Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania, upieczenia lub zakupu gotowych ugotowanych buraków. Ja najczęściej piekę je sama. Umyte buraki ( bez obierania ze skórki) owijam w folię spożywczą i piekę w temp. 180 stopni ok. 30-40 min ( ostatecznie czas pieczenie zależy od wielkości buraka). Studzę, wyjmuję z folii i zdejmuję skórkę. Buraki kroję na cienkie plasterki. Układam krążki na talerzu tak aby pokryły całe dno naczynia. Na to rozkładam umytą rukolę ( dość sporo). Całość posypuję orzechami, nasionami i pestkami ( duże orzechy kroję). Następnie na wszystko rozkruszam dość drobno ser feta. Całość polewam octem balsamicznym. Doznania smakowe nieziemskie :)))) Każdemu polecam.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Edi
U mnie z podwójnej porcji, bo mam gości. Ta sałatka jest przepyszna! Połączenie pieczonych buraków, które mają zupełnie inny smak niż gotowane z ostrą rukolą, serem feta i orzechami, to naprawdę mistrzostwo świata.
Monka
Świetna sałata ale u mnie zamiast fety jednak kozi ser