Makaron casarecce z sosem a'la ragout
3 porcje
60 min
Łatwe
Prosty przepis na treściwy i pyszny makaron
Składniki
1 szt. duża cebula
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. marchew
2 szt. łodygi selera naciowego
4 łyżeczka oliwa extra virgine
1 szt. pomidory pelati z puszki
1 szklanka bulion wołowy
3/4 szklanka czerwone wytrawne wino
1 szt. liść laurowy
świeża bazylia
2 szczypta oregano
1 łyżeczka sól
2 szczypta świeżo zmielony czarny pieprz
400 g wołowe mięso mielone
450 g makaron casarecce
Makaron casarecce z sosem a'la ragout
Makaron casarecce z sosem a'la ragout
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni podgrzewamy oliwę (2 łyżeczki) i wrzucamy mięso oraz posiekany ząbek czosnku. Mieszając smażymy, aż mięso będzie gotowe. Zdejmujemy je i dodajemy kolejne dwie łyżeczki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler, czosnek oraz marchew (wcześniej startą na tarce o dużych oczkach). Czekamy aż wszystko się zeszkli i dodajemy puszkę pomidorów pelati. Dorzucamy wcześniej usmażone mięso i liść laurowy. Dolewamy bulion oraz wino. Dodajemy porwane liście bazylii i oregano. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy aż zgęstnieje (zajmie to około 20 minut). Gotujemy makaron casarecce. Kiedy będzie gotowy mieszamy z sosem. Ozdabiamy listkami bazylii (można zaszaleć i posypać startym serem grana padano). Voilà
Komentarze