Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron cynamonowy z sosem orzechowym

Makaron cynamonowy z sosem orzechowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Idealne, aczkolwiek nietypowe połączenie cynamonu, gałki muszkatołowej z indykiem, pieczarkami i sosem z masła orzechowego.

Składniki

100 g makaron pełnoziarnisty cynamonowy
200 - 250 g pierś z indyka
10 szt. pieczarki
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 łyżeczka pieprz cayenne / chilii
1 szczypta pieprz ziołowy
1 szczypta pieprz czarny
2 łyżka masło orzechowe
100 ml woda
1 łyżka olej kokosowy
1 garść migdały
1 garść natka pietruszki
1 łyżeczka sok z cytryny

Opis wykonania

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy pieczarki z sokiem z cytryny. Pierś z indyka kroimy w kostkę i dodajemy do lekko podsmażonych pieczarek i przyprawiamy. W między czasie gotujemy makaron. W szklance mieszamy masło orzechowe z wodą do uzyskania konsystencji jogurtu. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do indyka z pieczarkami. Sos poddajemy redukcji - gotujemy do momentu, aż nadmiar wody odparuje, a sos zgęstnieje. Wykładamy danie na talerz i posypujemy pokrojoną natką pietruszki oraz drobno posiekanymi migdałami. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych