Makaron cynamonowy z sosem orzechowym
2 porcje
30 min
Łatwe
Idealne, aczkolwiek nietypowe połączenie cynamonu, gałki muszkatołowej z indykiem, pieczarkami i sosem z masła orzechowego.
Składniki
100 g makaron pełnoziarnisty cynamonowy
200 - 250 g pierś z indyka
10 szt. pieczarki
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka gałka muszkatołowa
1 łyżeczka pieprz cayenne / chilii
1 szczypta pieprz ziołowy
1 szczypta pieprz czarny
2 łyżka masło orzechowe
100 ml woda
1 łyżka olej kokosowy
1 garść migdały
1 garść natka pietruszki
1 łyżeczka sok z cytryny
Makaron cynamonowy z sosem orzechowym
Makaron cynamonowy z sosem orzechowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy pieczarki z sokiem z cytryny. Pierś z indyka kroimy w kostkę i dodajemy do lekko podsmażonych pieczarek i przyprawiamy. W między czasie gotujemy makaron. W szklance mieszamy masło orzechowe z wodą do uzyskania konsystencji jogurtu. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do indyka z pieczarkami. Sos poddajemy redukcji - gotujemy do momentu, aż nadmiar wody odparuje, a sos zgęstnieje. Wykładamy danie na talerz i posypujemy pokrojoną natką pietruszki oraz drobno posiekanymi migdałami. Smacznego!
Komentarze