Makaron Margherite
6 porcje
80 min
Trudne
z farszem ziemniaczanym.Okraszone boczkiem.
!!Polecam!!
Składniki
3 szklanki mąki pszennej typ.00 (lub 550)
4 jajka
szczypta soli
20ml. oleju rzepakowego
Farsz:
600g. ziemniaków
3 duże cebule
1 łyżka klarowanego masła
sól,pieprz do smaku
Okrasa:
200g. boczku wędzonego
100g. orzeszków pini
roszponka i pomidorki koktajlowe do dekoracji
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego
Makaron Margherite
Makaron Margherite
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obieramy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Cebulę obieramy kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na maśle na złoty kolor,wrzucamy do ziemniaków,dodajemy natkę,doprawiamy do smaku.Dokładnie mieszamy.Boczek kroimy w niewielką kosteczkę podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju wrzucamy orzeszki,mieszamy.Do dużej miski przesiewamy mąkę,dodajemy sól,wbijamy jajka,wlewamy olej,wyrabiamy rękoma elastyczne gładkie ciasto tak aby łatwo odchodziło od dłoni.Ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem na 15 minut..Ciasto dzielimy na 4 równe porcje.Na równej powierzchni ciasto wałkujemy na cieniutki prostokąt.Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.Na środek każdego kładziemy porcję farszu.Farsz przykrywamy drugim plastrem ciasta mocno sklejamy brzegi..Makaron gotujemy 10 minut w osolonym wątku,wyjmujemy łyżką cedzakową,porcjujemy na talerze,okraszamy obficie boczkiem,dekorujemy roszponką oraz pomidorkami.SMACZNEGO.
Komentarze