Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Trudne


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
z farszem ziemniaczanym.Okraszone boczkiem. !!Polecam!!

Składniki

3 szklanki mąki pszennej typ.00 (lub 550)
4 jajka
szczypta soli
20ml. oleju rzepakowego
Farsz:
600g. ziemniaków
3 duże cebule
1 łyżka klarowanego masła
sól,pieprz do smaku
Okrasa:
200g. boczku wędzonego
100g. orzeszków pini
roszponka i pomidorki koktajlowe do dekoracji
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego

Opis wykonania

Ziemniaki obieramy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Cebulę obieramy kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na maśle na złoty kolor,wrzucamy do ziemniaków,dodajemy natkę,doprawiamy do smaku.Dokładnie mieszamy.Boczek kroimy w niewielką kosteczkę podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju wrzucamy orzeszki,mieszamy.Do dużej miski przesiewamy mąkę,dodajemy sól,wbijamy jajka,wlewamy olej,wyrabiamy rękoma elastyczne gładkie ciasto tak aby łatwo odchodziło od dłoni.Ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem na 15 minut..Ciasto dzielimy na 4 równe porcje.Na równej powierzchni ciasto wałkujemy na cieniutki prostokąt.Za pomocą szklanki wykrawamy kółka.Na środek każdego kładziemy porcję farszu.Farsz przykrywamy drugim plastrem ciasta mocno sklejamy brzegi..Makaron gotujemy 10 minut w osolonym wątku,wyjmujemy łyżką cedzakową,porcjujemy na talerze,okraszamy obficie boczkiem,dekorujemy roszponką oraz pomidorkami.SMACZNEGO.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych