Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny, aromatyczny z ferią smaków

Składniki

300 g makaron typu spaghetti
5 szt. ząbki czosnku
1 szt. ostra papryka np. peperoncini
2 garść czarne oliwki
anchois - słoik lub puszka tuńczyka
1 garść kapary
2 garść pomidory koktajlowe lub pomidory suszone
1 szt. cebula czerwona
2 garść natka pietruszki
50 ml oliwa
1 garść parmezan lub grana padano opcjonalnie do posypania dania na koniec

Opis wykonania

Zagotowujemy wodę i gotujemy makaron a w międzyczasie przygotowujemy sos na głębokiej patelni. Szklimy cebulę i pokrojony w plastry czosnek, plus posiekaną papryczkę. Dodajemy po kolei filety anchois (zdarzyło mi się raz dodać tuńczyka zamiast anchois), czarne lub zielone oliwki i pomidory koktajlowe przekrojone na pół lub posiekane pomidory suszone. i kilka minut smażymy co jakiś czas mieszając. Dodajemy garść, czasem dwie odsączonych z zalewy kaparów i znów chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie solimy wcześniej gdyż słoność oddają kapary!!! Wrzucam do sosu makaron i posypuję natką pietruszki, mieszam i się zajadaaaaam :) Najlepszy makaron jaki kiedykolwiek powstał! Jeśli nie lubicie ANCHOIS lub nie możecie ich dostać równie dobrze smakuje ten makaron z tuńczykiem, ale wtedy warto wykorzystać do smażenia olej w którym pływał tuńczyk (z puszki lub słoika). Jeśli lubicie możecie na koniec danie posypać jeszcze serem parmezanem lub grana padano. Jeśli sos wyjdzie wam za suchy warto w trakcie duszenia pasty, dodać trochę wody od gotującego się makaronu. SMACZNEGO!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych