Makaron Obyczajowy
                                            2 porcje
15 min
Łatwe
                    Pyszny, aromatyczny z ferią smaków
                
                Składniki
300 g makaron typu spaghetti
                                                            5 szt. ząbki czosnku
                                                            1 szt. ostra papryka np. peperoncini
                                                            2 garść czarne oliwki
                                                            anchois - słoik lub puszka tuńczyka
                                                            1 garść kapary
                                                            2 garść pomidory koktajlowe lub pomidory suszone
                                                            1 szt. cebula czerwona
                                                            2 garść natka pietruszki 
                                                            50 ml oliwa
                                                            1 garść parmezan lub grana padano opcjonalnie do posypania dania na koniec
                                                    Makaron Obyczajowy
Makaron Obyczajowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Zagotowujemy wodę i gotujemy makaron a w międzyczasie przygotowujemy sos na głębokiej patelni. Szklimy cebulę i pokrojony w plastry czosnek, plus posiekaną papryczkę. Dodajemy po kolei filety anchois (zdarzyło mi się raz dodać tuńczyka zamiast anchois), czarne lub zielone oliwki i pomidory koktajlowe przekrojone na pół lub posiekane pomidory suszone. i kilka minut smażymy co jakiś czas mieszając. Dodajemy garść, czasem dwie odsączonych z zalewy kaparów i znów chwilę smażymy.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie solimy wcześniej gdyż słoność oddają kapary!!! Wrzucam do sosu makaron i posypuję natką pietruszki, mieszam i się zajadaaaaam :) Najlepszy makaron jaki kiedykolwiek powstał! 
Jeśli nie lubicie ANCHOIS lub nie możecie ich dostać równie dobrze smakuje ten makaron z tuńczykiem, ale wtedy warto wykorzystać do smażenia olej w którym pływał tuńczyk (z puszki lub słoika). 
Jeśli lubicie możecie na koniec danie posypać jeszcze serem parmezanem lub grana padano.
Jeśli sos wyjdzie wam za suchy warto w trakcie duszenia pasty, dodać trochę wody od gotującego się makaronu.
SMACZNEGO!
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze