Makaron Obyczajowy
2 porcje
15 min
Łatwe
Pyszny, aromatyczny z ferią smaków
Składniki
300 g makaron typu spaghetti
5 szt. ząbki czosnku
1 szt. ostra papryka np. peperoncini
2 garść czarne oliwki
anchois - słoik lub puszka tuńczyka
1 garść kapary
2 garść pomidory koktajlowe lub pomidory suszone
1 szt. cebula czerwona
2 garść natka pietruszki
50 ml oliwa
1 garść parmezan lub grana padano opcjonalnie do posypania dania na koniec
Makaron Obyczajowy
Makaron Obyczajowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zagotowujemy wodę i gotujemy makaron a w międzyczasie przygotowujemy sos na głębokiej patelni. Szklimy cebulę i pokrojony w plastry czosnek, plus posiekaną papryczkę. Dodajemy po kolei filety anchois (zdarzyło mi się raz dodać tuńczyka zamiast anchois), czarne lub zielone oliwki i pomidory koktajlowe przekrojone na pół lub posiekane pomidory suszone. i kilka minut smażymy co jakiś czas mieszając. Dodajemy garść, czasem dwie odsączonych z zalewy kaparów i znów chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie solimy wcześniej gdyż słoność oddają kapary!!! Wrzucam do sosu makaron i posypuję natką pietruszki, mieszam i się zajadaaaaam :) Najlepszy makaron jaki kiedykolwiek powstał!
Jeśli nie lubicie ANCHOIS lub nie możecie ich dostać równie dobrze smakuje ten makaron z tuńczykiem, ale wtedy warto wykorzystać do smażenia olej w którym pływał tuńczyk (z puszki lub słoika).
Jeśli lubicie możecie na koniec danie posypać jeszcze serem parmezanem lub grana padano.
Jeśli sos wyjdzie wam za suchy warto w trakcie duszenia pasty, dodać trochę wody od gotującego się makaronu.
SMACZNEGO!
Komentarze