


Pyszny, aromatyczny z ferią smaków
Zagotowujemy wodę i gotujemy makaron a w międzyczasie przygotowujemy sos na głębokiej patelni. Szklimy cebulę i pokrojony w plastry czosnek, plus posiekaną papryczkę. Dodajemy po kolei filety anchois (zdarzyło mi się raz dodać tuńczyka zamiast anchois), czarne lub zielone oliwki i pomidory koktajlowe przekrojone na pół lub posiekane pomidory suszone. i kilka minut smażymy co jakiś czas mieszając. Dodajemy garść, czasem dwie odsączonych z zalewy kaparów i znów chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nie solimy wcześniej gdyż słoność oddają kapary!!! Wrzucam do sosu makaron i posypuję natką pietruszki, mieszam i się zajadaaaaam :) Najlepszy makaron jaki kiedykolwiek powstał! Jeśli nie lubicie ANCHOIS lub nie możecie ich dostać równie dobrze smakuje ten makaron z tuńczykiem, ale wtedy warto wykorzystać do smażenia olej w którym pływał tuńczyk (z puszki lub słoika). Jeśli lubicie możecie na koniec danie posypać jeszcze serem parmezanem lub grana padano. Jeśli sos wyjdzie wam za suchy warto w trakcie duszenia pasty, dodać trochę wody od gotującego się makaronu. SMACZNEGO!