40 min P0DT0H40M0S P0DT0H40M0S Łatwe dla 2 osób Akademia Smaku Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Makaron z kurczakiem to proste i sycące danie, które zadowoli każdego amatora włoskiej pasty :) Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Filety z kurczaka pokrój w kostkę, posyp pieprzem i solą, usmaż Pieczarki obierz i pokrój, wrzuć na rozgrzane masło i odparuj z nich wodę. Pod koniec smażenia do pieczarek dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i uduś całość na małym ogniu aż cebulka się zeszkli. Całość dopraw pieprzem i solą, wlej szklankę wody, dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj. Zdejmuj sos z ognia i wlej do niego śmietanę. Do tak przygotowanego sosu dodaj usmażone mięso i mieszaj do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Makaron polej powstałym sosem, posypu świeżo startym żółtym serem. Penne podaj z natką pietruszki i pomidorami koktajlowymi. Smacznego!