Makaron z pesto z czerwonych warzyw
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Makaron z czerwonym pesto to pyszne i łatwe do przygotowania danie z makaronu, które idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub lunch w weekend. To połączenie świeżych i aromatycznych przypraw, suszonych pomidorów i czerwonych warzyw tworzy kremowe, lekko pikantne pesto, które doskonale komponuje się z makaronem. Jeśli szukasz szybkiego i sycącego posiłku, to ten przepis jest dla Ciebie.
Składniki
400 g makaron
3 szt. czerwona papryka
2 szt. czerwona cebula
8 szt. suszone pomidory wraz z zalewą
80 g orzechy laskowe
60 g parmezan
1 łyżka oliwa
do smaku sól
do smaku pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
726.5 kcal
Tłuszcz
13.7 g
Węglowodany
27.9 g
Błonnik
29.7 g
Białko
14.8 g
Sól
0.9 g
Makaron z pesto z czerwonych warzyw
Makaron z pesto z czerwonych warzyw
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj wszystkie potrzebne na pesto składniki.
Papryki wraz z cebulą pokrój na połówki, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą i piecz w piekarniku w 180 stopniach ok. 30 min.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Po upieczeniu zdejmij z papryk skórkę, usuń łodygi oraz gniazda nasienne.
Wszystkie składniki włóż do misy blendera i zmiksuj na gładką masę.
Pesto wymieszaj na patelni z ugotowanym makaronem.
Komentarze