Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niepowtarzalny smak tagliatelle i krewetek w połączeniu z pesto i białym winem.

Składniki

250 g Makaron tagliatelle
90 g Pesto słoiczek lub domowe
4 łyżeczka Oliwa z oliwek
375 g Duze Krewetki
2-3 szt. Czosnek ząbki
65-70 ml Białe wytrawne wino
Sól morska, pieprz
2 szt. Papier do pieczenia duze prostokąty
3 łyżeczka Sok z cytryny
3 łyżeczka Sos sojowy
1 łyżeczka Sos rybny

Opis wykonania

Krewetki zamarynować na 15-20 min w oliwie, soku z cytryny, kilku kroplach sosu rybnego i sojowego. Odstawić na bok. Naszykowac papier do pieczenia i nasmarowac środki papieru oliwą. Następnie zagotować wodę, lekko osolić i wrzucic makaron gotować maksymalnie 2-3min az tylko lekko zmieknie. Odlać i zmieszać z pesto oraz drobno posiekanym czosnkiem (zostawić dwie łyzki pesto i odrobinę czosnku na później). Makaron rozdzielić na dwa papiery po środku, dodać krewetki zmieszane z pozostałym pesto i czosnkiem. Złapać papier po dwoch stronach i skręcic z niego cukierek. Przed całkowitym zawinięciem wlać do środka po kilka łyżek wina. Doprawic delikatnie solą i pieprzem. Szczelnie zawinąć i włożyć do nagrzanego piekarnika na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Piec około 15 minut w teperaturze 200c. Podawac na talerzu bez usuwania papieru. Ozdobić listkiem świeżej bazylii. Smacznego. .
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych