Makaronowe cukierki
2 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Niepowtarzalny smak tagliatelle i krewetek w połączeniu z pesto i białym winem.
Składniki
250 g Makaron tagliatelle
90 g Pesto słoiczek lub domowe
4 łyżeczka Oliwa z oliwek
375 g Duze Krewetki
2-3 szt. Czosnek ząbki
65-70 ml Białe wytrawne wino
Sól morska, pieprz
2 szt. Papier do pieczenia duze prostokąty
3 łyżeczka Sok z cytryny
3 łyżeczka Sos sojowy
1 łyżeczka Sos rybny
Makaronowe cukierki
Makaronowe cukierki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krewetki zamarynować na 15-20 min w oliwie, soku z cytryny, kilku kroplach sosu rybnego i sojowego. Odstawić na bok.
Naszykowac papier do pieczenia i nasmarowac środki papieru oliwą.
Następnie zagotować wodę, lekko osolić i wrzucic makaron gotować maksymalnie 2-3min az tylko lekko zmieknie. Odlać i zmieszać z pesto oraz drobno posiekanym czosnkiem (zostawić dwie łyzki pesto i odrobinę czosnku na później). Makaron rozdzielić na dwa papiery po środku, dodać krewetki zmieszane z pozostałym pesto i czosnkiem. Złapać papier po dwoch stronach i skręcic z niego cukierek. Przed całkowitym zawinięciem wlać do środka po kilka łyżek wina. Doprawic delikatnie solą i pieprzem. Szczelnie zawinąć i włożyć do nagrzanego piekarnika na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Piec około 15 minut w teperaturze 200c. Podawac na talerzu bez usuwania papieru. Ozdobić listkiem świeżej bazylii.
Smacznego.
.
Komentarze