Mleczne bułeczki śniadaniowe
4 porcje
Średnie
Składniki
Mleczne bułeczki śniadaniowe
Mleczne bułeczki śniadaniowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i drożdże. Dodaj ciepłe mleko, żółtka i wymieszaj dobrze składniki. Pozostaw na kilka minut, zagnieć, dodaj olej i zagnieć jeszcze raz.
Pozostaw na pół godziny do wyrastania, przygnieć, aby odgazować, pozostaw na kolejne pół godziny. Wyłóż na oprószoną stolnicę, rozpłaszcz delikatnie i podziel na 15 szt. Wstępnie uformuj wałeczki. Pozostaw przykryte na kilka minut. Roluj, aby wałeczki się wydłużyły - zawiń każdy w węzełek. Przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj białkiem pół na pół z wodą i obsyp cukrem gruboziarnistym lub przyprawą z kardamonem do dań słodkich. Piecz przez około 15 minut do zrumienienia, studź na kratce. Opcjonalnie po wystudzeniu polukruj.
Komentarze