Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, mleczne, słodkie bułeczki posypane cukrem i kardamonem. Przepis na 15 sztuk

Składniki

750 g Mąka pszenna uniwersalna typ 550
450 g Ciepłe mleko
2 szt. Jajo
50 g Olej
120 g Cukier
20 g Cukier waniliowy
5 g Sól
12 g Suche drożdże
1 łyżka Cukier gruboziarnisty
1 łyżeczka Przyprawa z kardamonem

Opis wykonania

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy, sól i drożdże. Dodaj ciepłe mleko, żółtka i wymieszaj dobrze składniki. Pozostaw na kilka minut, zagnieć, dodaj olej i zagnieć jeszcze raz.

Pozostaw na pół godziny do wyrastania, przygnieć, aby odgazować, pozostaw na kolejne pół godziny. Wyłóż na oprószoną stolnicę, rozpłaszcz delikatnie i podziel na 15 szt. Wstępnie uformuj wałeczki. Pozostaw przykryte na kilka minut. Roluj, aby wałeczki się wydłużyły - zawiń każdy w węzełek. Przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj białkiem pół na pół z wodą i obsyp cukrem gruboziarnistym lub przyprawą z kardamonem do dań słodkich. Piecz przez około 15 minut do zrumienienia, studź na kratce. Opcjonalnie po wystudzeniu polukruj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych