


Mleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, jednak w sklepach może być trudno znaleźć “zdrowe” produkty bez niezdrowych ulepszaczy. Alternatywą jest przygotowanie mleka roślinnego we własnej kuchni. Pokażę Wam jak zrobić mleko migdałowe, które możecie pić jako samodzielny napój, ale też wykorzystać jako dodatek do kawy, zdrowych koktajli czy deserów.
Migdały zalej szklanką zimnej wody i odstaw na około 8 godzin, a najlepiej na noc w chłodnym miejscu.
Odcedź, wrzuć do pojemnika blendera i zalej 3 szklankami zimnej przegotowanej wody. Całość miksuj przez kilka minut.
Teraz pozostaje odcedzić mleko przy pomocy sitka wyłożonego gazą. Na koniec warto jeszcze odcisnąć mocno ostatnie krople mleka, tak żeby nic się nie zmarnowało.
Tak przygotowane mleko możesz przechowywać maksymalnie przez 3 dni w lodówce.