Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Mleko roślinne to świetna alternatywa dla mleka krowiego, jednak w sklepach może być trudno znaleźć “zdrowe” produkty bez niezdrowych ulepszaczy. Alternatywą jest przygotowanie mleka roślinnego we własnej kuchni. Pokażę Wam jak zrobić mleko migdałowe, które możecie pić jako samodzielny napój, ale też wykorzystać jako dodatek do kawy, zdrowych koktajli czy deserów.

Składniki

200 g migdałów
750 ml przegotowanej zimnej wody
250 ml wody do namoczenia migdałów
Syrop klonowy do smaku

Opis wykonania

Migdały zalej szklanką zimnej wody i odstaw na około 8 godzin, a najlepiej na noc w chłodnym miejscu.

Odcedź, wrzuć do pojemnika blendera i zalej 3 szklankami zimnej przegotowanej wody. Całość miksuj przez kilka minut.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Teraz pozostaje odcedzić mleko przy pomocy sitka wyłożonego gazą. Na koniec warto jeszcze odcisnąć mocno ostatnie krople mleka, tak żeby nic się nie zmarnowało.

Tak przygotowane mleko możesz przechowywać maksymalnie przez 3 dni w lodówce.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych