Płaski chlebek pełnoziarnisty z kabanosami
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Płaski chlebek pełnoziarnisty z kabanosami
Płaski chlebek pełnoziarnisty z kabanosami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy sól, kminek, pieprz, ser, siemie lniane i całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem, końcówką świder (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i formułujemy płaski placek ok. 30/20 cm. Kabanosy kroimy na plasterki o grubości ok. 1,5 cm. Kabanosy wbijamy w ciasto tworząc linie po szerokości, dzięki temu będzie można chlebek kroić w cienkie, równe paski. Wierzch ciasta, spryskujemy bądź smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min do wyrośnięcia. Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, podkręcamy do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Smacznego
Komentarze