Muszle nadziane i zapiekane
2 porcje
30 min
Łatwe
Smaczne i szybkie danie obiadowe nawet dla wybrednych.
Składniki
4 szt. muszle makaronowe
5 dkg ser fera
5 dkg twaróg chudy
2 łyżka parmezan tarty
2 łyżka suszone pomidorki koktajlowe
1/2 łyżeczka papryka suszona w płatkach
1/4 łyżka sól
1 szczypta pieprz
1 szt. pomidory krojone w puszce
1/2 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 łyżeczka bazylia suszona
Muszle nadziane i zapiekane
Muszle nadziane i zapiekane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zaczynamy od ugotowania muszli w lekko osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Pomidory z puszki przekładamy do rondla, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusimy, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Ser feta, twaróg i starty parmezan rozgniatamy widelcem, dodajemy osączone z zalewy pomidorki koktajlowe, paprykę suszoną w płatkach i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ostudzone muszle nadziewamy masa serową. Pomidory z rondla przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy nadziane muszle, przykrywamy naczynie i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Komentarze