


Idealne naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej i kukurydzianej. W Akademii Smaku proponuję wypełnić je farszem skomponowanym z jarmużu, cukinii, suszonych pomidorów i koziego sera. Naleśniki z wytrawnym farszem będą doskonałą propozycją na lunch, obiad lub ciepłą kolację.
W misce umieść wszystkie składniki: mąkę, dodaj jajka, olej, mleko oraz sól. Wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut.
Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię i usmaż naleśniki z obu stron.
Przygotuj farsz - liście jarmużu opłucz i powycinaj z nich grubsze fragmenty łodyg. Cukinię pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek. Podsmaż minutę. Dodaj jarmuż i cukinię. Podsmaż przez ok. 4-5 minut. Dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki i pokruszony ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Farsz nałóż na naleśniki i zwiń w rulon lub złóż w trójkąt.