Nietypowa tortilla czyli fajitas
2 porcje
30 min
Łatwe
3.5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Nietypowa tortilla czyli fajitas
Nietypowa tortilla czyli fajitas
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zacznij od przygotowania marynaty do kurczaka. W tym celu wyciśnij sok z jednej limonki. Do soku dodaj łyżeczkę papryki wędzonej, kmin, łyżeczkę oliwy z oliwek i odrobinę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Kurczaka umyj i pokrój w paski o szerokości około 1 centymetra każdy. Mięso na fajitas polej przygotowaną wcześniej marynatą, dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby w tym czasie mięso przeniknęło smakiem limonki i przypraw.
Porada
Meksykańskie fajitas z kurczakiem najlepiej smakują podane z salsą domowej roboty sosem lub guacamole. Możesz je również podawać z kwaśną śmietaną.
Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oliwy z oliwek i usmaż na niej kurczaka. Kiedy mięso z każdej strony nabierze złocistego koloru przełóż je do innego naczynia i odstaw, żeby odpoczęło i nabrało aromatu.
Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń nasiona oraz błonki. Następnie pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
Na tę samą patelnię, na której smażyłeś kurczaka, wlej odrobinę oliwy i usmaż cebulę oraz obie papryki na brązowy kolor. Staraj się mieszać składniki dość często, aby się nie przypaliły. Kiedy warzywa będą miękkie, możesz zacząć przygotowywać tortille do fajitas.
Placki pszennej tortilli podgrzej na suchej patelni. Równomiernie ułóż na nich kurczaka oraz gorące warzywa, posyp odrobiną startego sera i zawiń w saszetki. Meksykańskie fajitas gotowe!
Komentarze