Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Nietypowa tortilla czyli fajitas

Opis wykonania

Z naszym przepisem na domowe fajitas z kurczaka wprowadzisz niepowtarzalny smak Meksyku do swojej kuchni. Delikatny i soczysty kurczak w pysznej marynacie, w połączeniu ze słodką papryką i ciągnącym się serem, zawinięty w chrupiącątortillęto świetna propozycja na szybki obiad. To, wbrew pozorom, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poczuj smak prawdziwego Meksyku na talerzu i wypróbuj koniecznie meksykańskie fajitas z kurczakiem!

1

Zacznij od przygotowania marynaty do kurczaka. W tym celu wyciśnij sok z jednej limonki. Do soku dodaj łyżeczkę papryki wędzonej, kmin, łyżeczkę oliwy z oliwek i odrobinę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu.  Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

2

Kurczaka umyj i pokrój w paski o szerokości około 1 centymetra każdy. Mięso na fajitas polej przygotowaną wcześniej marynatą, dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby w tym czasie mięso przeniknęło smakiem limonki i przypraw.

3

Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oliwy z oliwek i usmaż na niej kurczaka. Kiedy mięso z każdej strony nabierze złocistego koloru przełóż je do innego naczynia i odstaw, żeby odpoczęło i nabrało aromatu.

4

Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń nasiona oraz błonki. Następnie pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka.

5

Na tę samą patelnię, na której smażyłeś kurczaka, wlej odrobinę oliwy i usmaż cebulę oraz obie papryki na brązowy kolor. Staraj się mieszać składniki dość często, aby się nie przypaliły. Kiedy warzywa będą miękkie, możesz zacząć przygotowywać tortille do fajitas.

6

Placki pszennej tortilli podgrzej na suchej patelni. Równomiernie ułóż na nich kurczaka oraz gorące warzywa, posyp odrobiną startego sera i zawiń w saszetki. Meksykańskie fajitas gotowe!