


Z naszym przepisem na domowe fajitas z kurczaka wprowadzisz niepowtarzalny smak Meksyku do swojej kuchni. Delikatny i soczysty kurczak w pysznej marynacie, w połączeniu ze słodką papryką i ciągnącym się serem, zawinięty w chrupiącątortillęto świetna propozycja na szybki obiad. To, wbrew pozorom, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poczuj smak prawdziwego Meksyku na talerzu i wypróbuj koniecznie meksykańskie fajitas z kurczakiem!
Zacznij od przygotowania marynaty do kurczaka. W tym celu wyciśnij sok z jednej limonki. Do soku dodaj łyżeczkę papryki wędzonej, kmin, łyżeczkę oliwy z oliwek i odrobinę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Kurczaka umyj i pokrój w paski o szerokości około 1 centymetra każdy. Mięso na fajitas polej przygotowaną wcześniej marynatą, dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby w tym czasie mięso przeniknęło smakiem limonki i przypraw.
Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oliwy z oliwek i usmaż na niej kurczaka. Kiedy mięso z każdej strony nabierze złocistego koloru przełóż je do innego naczynia i odstaw, żeby odpoczęło i nabrało aromatu.
Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń nasiona oraz błonki. Następnie pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
Na tę samą patelnię, na której smażyłeś kurczaka, wlej odrobinę oliwy i usmaż cebulę oraz obie papryki na brązowy kolor. Staraj się mieszać składniki dość często, aby się nie przypaliły. Kiedy warzywa będą miękkie, możesz zacząć przygotowywać tortille do fajitas.
Placki pszennej tortilli podgrzej na suchej patelni. Równomiernie ułóż na nich kurczaka oraz gorące warzywa, posyp odrobiną startego sera i zawiń w saszetki. Meksykańskie fajitas gotowe!