Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Z naszym przepisem na domowe fajitas z kurczaka wprowadzisz niepowtarzalny smak Meksyku do swojej kuchni. Delikatny i soczysty kurczak w pysznej marynacie, w połączeniu ze słodką papryką i ciągnącym się serem, zawinięty w chrupiącątortillęto świetna propozycja na szybki obiad. To, wbrew pozorom, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Poczuj smak prawdziwego Meksyku na talerzu i wypróbuj koniecznie meksykańskie fajitas z kurczakiem!

Składniki

Filet z piersi kurczaka, około 500g (może być również filet z indyka)
4 pszenne tortille
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona cebula
100 g sera (może być cheddar)
1 limonka
Łyżeczka zmielonej wędzonej papryki
Oliwa z oliwek
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
996 kcal
Tłuszcz
37.9 g
Węglowodany
82.8 g
Błonnik
82.1 g
Białko
6 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Zacznij od przygotowania marynaty do kurczaka. W tym celu wyciśnij sok z jednej limonki. Do soku dodaj łyżeczkę papryki wędzonej, kmin, łyżeczkę oliwy z oliwek i odrobinę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu.  Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Kurczaka umyj i pokrój w paski o szerokości około 1 centymetra każdy. Mięso na fajitas polej przygotowaną wcześniej marynatą, dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby w tym czasie mięso przeniknęło smakiem limonki i przypraw.

Porada

Meksykańskie fajitas z kurczakiem najlepiej smakują podane z salsą domowej roboty sosem lub guacamole. Możesz je również podawać z kwaśną śmietaną.



Bosh Logo
Bosh

Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką ilość oliwy z oliwek i usmaż na niej kurczaka. Kiedy mięso z każdej strony nabierze złocistego koloru przełóż je do innego naczynia i odstaw, żeby odpoczęło i nabrało aromatu.

Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń nasiona oraz błonki. Następnie pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka.

Na tę samą patelnię, na której smażyłeś kurczaka, wlej odrobinę oliwy i usmaż cebulę oraz obie papryki na brązowy kolor. Staraj się mieszać składniki dość często, aby się nie przypaliły. Kiedy warzywa będą miękkie, możesz zacząć przygotowywać tortille do fajitas.

Placki pszennej tortilli podgrzej na suchej patelni. Równomiernie ułóż na nich kurczaka oraz gorące warzywa, posyp odrobiną startego sera i zawiń w saszetki. Meksykańskie fajitas gotowe!

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Wziąłem do pracy i poczułem się jak w domu, przepyszne.