Odlotowe kopytka
5 porcje
30 min
Średnie
3 (Ilość ocen: 1)
Idealne, sycące śniadanko do pracy.
Składniki
1/2 kg Ziemniakami
1 szt. Jajko
1 szklanka Mąka ziemniaczana
1 garść Natka pietruszki
1 szt. Cebula
100 g Masło
Odlotowe kopytka
Odlotowe kopytka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Składniki
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
1 szkl. Mąki ziemniaczanej
Do okraszania:
cebulka
masło roztopione
natka pietruszki
Sposób przygotowania
1.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Następnie ziemniaki mieszamy z mąką, szczyptą soli, jajkiem. Stolnice posypujemy mąką i wyrabiamy miękkie ciasto. Gdy juz ciasto będzie wyrobione dzielimy je na kawałki, z każdego kawałka formujemy cienkie wałeczki, kroimy ukośne na kluski. Następnie gotujemy wodę, solimy i wkładamy kopytka- gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na sam koniec polewamy roztopionym masłem z cebulką.
Komentarze