Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Odlotowe kopytka

Opis wykonania

Idealne, sycące śniadanko do pracy.

Składniki 1/2 kg ziemniaków 1 jajko 1 szkl. Mąki ziemniaczanej Do okraszania: cebulka masło roztopione natka pietruszki Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Następnie ziemniaki mieszamy z mąką, szczyptą soli, jajkiem. Stolnice posypujemy mąką i wyrabiamy miękkie ciasto. Gdy juz ciasto będzie wyrobione dzielimy je na kawałki, z każdego kawałka formujemy cienkie wałeczki, kroimy ukośne na kluski. Następnie gotujemy wodę, solimy i wkładamy kopytka- gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na sam koniec polewamy roztopionym masłem z cebulką.