Odlotowe kopytka
                                            5 porcji
30 min
Średnie
3 (Liczba ocen: 1)
                    Idealne, sycące śniadanko do pracy.
                
                Składniki
1/2 kg Ziemniakami
                                                            1 szt. Jajko
                                                            1 szklanka Mąka ziemniaczana
                                                            1 garść Natka pietruszki
                                                            1 szt. Cebula
                                                            100 g Masło
                                                    Odlotowe kopytka
Odlotowe kopytka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Składniki
1/2 kg ziemniaków 
1 jajko 
1 szkl. Mąki ziemniaczanej 
Do okraszania:
cebulka
masło roztopione
natka pietruszki
Sposób przygotowania
1.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Następnie ziemniaki mieszamy z mąką, szczyptą soli, jajkiem. Stolnice posypujemy mąką i wyrabiamy miękkie ciasto. Gdy juz ciasto będzie wyrobione dzielimy je na kawałki, z każdego kawałka formujemy cienkie wałeczki, kroimy ukośne na kluski. Następnie gotujemy wodę, solimy i wkładamy kopytka- gotujemy ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Na sam koniec polewamy roztopionym masłem z cebulką. 
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze