Omlet cieciorkowy z ziołami
3 porcje
45 min
Łatwe
Sycący, smaczny i łatwy w przygotowaniu nietypowy omlet.
Ciasto na omlet można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Składniki
110 g mąka z ciecierzycy
0,5 szklanka woda
1 łyżka oliwa z oliwek
0,5 łyżeczka sól
0,5 łyżeczka pieprz
1,5 szklanka posiekane świeże zioła (majeranek, lubczyk, bazylia)
1 łyżka olej kokosowy
4 łyżka jogurt naturalny
Omlet cieciorkowy z ziołami
Omlet cieciorkowy z ziołami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę, wodę, oliwę z oliwek i przyprawy mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto zgęstniało. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem kokosowym. Mieszamy ciasto łyżką i wylewamy na dobrze nagrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu około 7-10 minut. Gdy ciasto będzie już tylko lekko wilgotne od góry, wykładamy na jedną połowę posiekane zioła. Za pomocą łopatki składamy placek na pół i smażymy jeszcze przez 3-4 minuty.
Usmażony placek przekładamy na talerz. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Komentarze