Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami
4 porcje
Średnie
Oto ekspresowa i pyszna odsłona dania ze szparagami, zapraszam na omlet ze szparagami i pieczarkami. Zrobimy go dosłownie w parę chwil.
Składniki
1/2 szt. pęczek zielonych szparagów
6 szt. pieczarki
4 szt. jajka
1/4 łyżeczka sól morska
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka olej do smażenia
1 łyżeczka posiekana natka pietruszki
Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami
Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, kładziemy szparagi, i przekrojone na ćwiartki pieczarki.
Warzywa chwilę smażymy, a następnie patelnię przykrywamy i smażymy je na małym ogniu przez 5 minut. W szklance rozmącamy jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki.
Następnie wylewamy jajka na warzywa, ponownie przykrywamy patelnię i smażymy, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze