Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Onigiri – japońskie kanapki ryżowe

dwa kawałki onigiri
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Ryż to podstawa kuchni japońskiej, nic więc dziwnego, że spotkamy go zarówno w daniach obiadowych jak i w formie przekąsek. Sprawdź, jak z ryżu przygotować pyszne i sycące kanapki, które doskonale sprawdzą się zarówno jako lunch na wynos jak i jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki

200 g - ryżu do sushi
30 g - sezamu białego
30 g - sezamu czarnego
- nori (kilka arkuszy)
1 łyżeczka - soku z limonki
Farsz
150 g - filetu z łososia
1 łyżka - oleju sezamowego
1 łyżeczka - sosu teryiaki
- sól do smaku
Dodatkowo do farszu
1 szt. - awokado pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżeczka - sezamu czarnego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
439.5 kcal
Tłuszcz
22.3 g
Węglowodany
41.6 g
Błonnik
17.4 g
Białko
3.7 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Ryż płuczemy w wodzie, aż woda będzie klarowna. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schładzamy do temperatury pokojowej. Do ryżu dodajemy sezam, sok z limonki i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Filet łososia przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i marynujemy przez ok. 20 minut. Na blaszce układamy zamarynowanego łososia, pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 4 minuty (ryba powinna być lekko surowa).

Schłodzoną rybę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sezam oraz avocado i dokładnie mieszamy.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Wilgotnymi palcami formujemy z porcji ryżu trójkąt, w środku robimy zagłębienie – nakładamy  farsz i zaklejamy ryżem. Tak uformowany ryż układamy na arkuszu nori (przyciętego na wymiar porcji) i zwijamy z obydwu stron.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Łosoś i ryż, czego chcieć więcej ? Pyszne i sycące <3
juliabergg
Moje ulubione kanapki ryżowe. Idealne na uczelnię.