Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Orientalny bakłażan

Opis wykonania

Kusi oberżynowym wyprężając dumnie swe kształty, więc nie pozwólcie im dłużej tak na Ciebie zerkać. Dodaj im jeszcze więcej blasku.

Umyte bakłażany kroimy na pół i nakłuwamy wnętrze widelcem, a następnie solimy. Teraz należy je zgrillować/podpiec w piekarniku, by miąższ stał się miękki,aby pod wpływem nacisku łyżki można było go "wklepać do środka".Teraz czas na farsz. Kaszę jaglaną ugotować al dente. Trochę ostudzić i dodać mieszankę. Jeśli była to mrożonka, to należy ją uprzednio rozmrozić, np wrzucając na patelnię z odrobiną oliwy i chwilę poddusić. Wymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku.Moje bakłażany podawane były z jogurtowym sosem czosnkowym i wieprzowiną gotowaną na parze z czosnkiem niedźwiedzim.