Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatne danie na każdą okazje.

Składniki

450 g szparagi zielone
2 szt. czosnek ząbki
4 szt. żółtka
2 łyżka śmietana 30%
1 szczypta świeżo mielony pieprz
1 szczypta sól
8 szt. krewetki black tiger
8 szt. małże
150 ml bulion warzywny
50 ml białe wino
0.5 szt. sok z cytryny
1 szt. koperek
2 łyżka masło

Opis wykonania

Przygotowanie małży i krewetek zaczynamy od dokładnego ich oczyszczenia,zostawiamy ogonki w krewetkach.Obrane szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut,jak będą za miękkie nic się nie stanie.Do rondelka o grubym dnie dajemy 2łyżki masła,zmiażdżony czosnek i posolone,popieprzone i skropione sokiem z cytryny małże z krewetkami.Wszystko dokładnie mieszamy.Wlewamy 50ml białego martini i dusimy,aż odparuje alkohol.Podlewamy bulionem.Dusimy jeszcze około 5 min.Szparagi po ugotowaniu odsączamy i kroimy na kawałki ,następnie wrzucamy do malaksera, krewetki z małżami odkładamy i przykrywamy żeby nie ostygły,wlewamy wywar do malaksera ze szparagami,podlewamy śmietaną i miksujemy.Gorący wywar przecedzamy przez sitko do rondelka z rozbełtanymi żółtkami,dajemy na malutki ogień i ciągle mieszając gotujemy,aż sos zgęstnieje,ale pilnujemy,żeby się nie ściął .Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.Na talerz wlewamy gorący krem szparagowy układamy owoce morza,posypujemy koperkiem.Podajemy od razu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciekawa inspiracja. Ostatnio sporo eksperymentuję z owocami morza także myślę że przepis zostanie wykorzystany