


Delikatne danie na każdą okazje.
Przygotowanie małży i krewetek zaczynamy od dokładnego ich oczyszczenia,zostawiamy ogonki w krewetkach.Obrane szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut,jak będą za miękkie nic się nie stanie.Do rondelka o grubym dnie dajemy 2łyżki masła,zmiażdżony czosnek i posolone,popieprzone i skropione sokiem z cytryny małże z krewetkami.Wszystko dokładnie mieszamy.Wlewamy 50ml białego martini i dusimy,aż odparuje alkohol.Podlewamy bulionem.Dusimy jeszcze około 5 min.Szparagi po ugotowaniu odsączamy i kroimy na kawałki ,następnie wrzucamy do malaksera, krewetki z małżami odkładamy i przykrywamy żeby nie ostygły,wlewamy wywar do malaksera ze szparagami,podlewamy śmietaną i miksujemy.Gorący wywar przecedzamy przez sitko do rondelka z rozbełtanymi żółtkami,dajemy na malutki ogień i ciągle mieszając gotujemy,aż sos zgęstnieje,ale pilnujemy,żeby się nie ściął .Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.Na talerz wlewamy gorący krem szparagowy układamy owoce morza,posypujemy koperkiem.Podajemy od razu.