Owsiane batoniki z bakaliami
9 porcje
60 min
Średnie
Zdrowa przekąska, która doda nam energii na cały dzień.
Składniki
120 g Suszone daktyle
200 ml Miód
150 g Płatki owsiane
50 g Płatki migdałowe
50 g Rodzynki
50 g Suszona żurawina
50 g Suszone morele
50 g Suszone śliwki
10 g Len mielony
50 g Słonecznik łuskany
50 g Sezam łuskany
50 g Pestki dyni
Owsiane batoniki z bakaliami
Owsiane batoniki z bakaliami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby boki były zagięte. Morele i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pestki dyni posiekać. Daktyle wraz z miodem zmiksować na lepką masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego). Dodać płatki owsiane, płatki migdałowe, rodzynki, żurawinę, morele, śliwki, mielony len, słonecznik, sezam i pestki dyni. Całą masę dobrze wymieszać i wyłożyć równomiernie na blaszce. Docisnąć mocno łyżką i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut. Upieczone batoniki wyciągnąć z piekarnika, ale zostawić w formie do ostudzenia, bo muszą dopiero stwardnieć. Ostudzone wyciągnąć z formy wraz z papierem do pieczenia i pokroić ostrym nożem na prostokąty.
Komentarze