Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Owsianka to pełnowartościowe śniadanie, które dzięki dodatkom za każdym razem wygląda inaczej. Sprytne przepisy często pozwalają na dowolne modyfikacje i zamianę składników.

Składniki

4 łyżki płatków owsianych
1 szklanka mleka
2 łyżeczki siemienia lnianego
1 łyżeczka ekspandowanego prosa
5 orzechów laskowych
½ banana
1 kiwi

Opis wykonania

Mleko zagotuj i wrzącym zalej przygotowane w misce płatki. Odstaw na chwilę, by płatki zmiękły.

Banana pokrój w plasterki. Kiwi podziel na ćwiartki i następnie pokrój w plasterki.

Porada

Ekspandowane proso możesz zamienić na inne ekspandowane zboże np. żyto, amarantus, pszenicę czy ryż.

Bosh Logo
Bosh

Następnie ułóż pozostałe składniki na górze owsianki. Przed zjedzeniem wymieszaj całość.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Ja do owsianki często dodaję szpinak i blenduje razem z płatkami, bananem itp. Smak pozostaje podobny, a wartość rośnie :)
Małgorzata
Taką owsiankę na mleku, o tej niezbyt jeszcze ciepłej porze roku, lubię najbardziej. Dojrzały banan sprawia, że nie trzeba jej niczym dosładzać. Z braku kiwi, tutaj z brzoskwinią i oczywiście chrupiącymi orzechami laskowymi