Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pappardelle carbonara z chipsami z boczku

Pappardelle carbonara z chipsami z boczku
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron w formie papardele z sosem carbonara z dodatkiem chrupiących chipsów z boczku. Spróbuj pysznego przepisu na makaron!

Składniki

150 g Mąka pszenna
2 szt. Żółtka
3 szt. Jajko
80 g Parmezan
150 g Boczek
1 szczypta Sól

Opis wykonania

1. Mąkę zagniatamy razem z jednym jajkiem i 2 żółtkami aż otrzymamy jednolitą masę na makaron.

2. Rozwałkowujemy wałkiem lub maszyną do makaronu i kroimy na grube 2 cm kawałki w formie papprdelle.

3. Część tłustą boczku odkrajamy i wrzucamy na patelnie na mały ogień w celu wytopienia tłuszczu.

4. Resztę boczku kroimy w plastry i wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C.

5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

6. Roztrzepujemy 2 jajka oraz 3/4 startego parmezanu.

7. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie z wytopionym tłuszczem z boczku dodajemy odrobinę wody z gotowania oraz masę jajeczno-parmezanową i mieszamy aż całość się zetnie i połączy.

8. Na wierzch gotowego makaronu podajemy chipsy z boczku oraz posypujemy pozostałym parmezanem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych