Pappardelle carbonara z chipsami z boczku
2 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Pappardelle carbonara z chipsami z boczku
Pappardelle carbonara z chipsami z boczku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Mąkę zagniatamy razem z jednym jajkiem i 2 żółtkami aż otrzymamy jednolitą masę na makaron.
2. Rozwałkowujemy wałkiem lub maszyną do makaronu i kroimy na grube 2 cm kawałki w formie papprdelle.
3. Część tłustą boczku odkrajamy i wrzucamy na patelnie na mały ogień w celu wytopienia tłuszczu.
4. Resztę boczku kroimy w plastry i wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
6. Roztrzepujemy 2 jajka oraz 3/4 startego parmezanu.
7. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie z wytopionym tłuszczem z boczku dodajemy odrobinę wody z gotowania oraz masę jajeczno-parmezanową i mieszamy aż całość się zetnie i połączy.
8. Na wierzch gotowego makaronu podajemy chipsy z boczku oraz posypujemy pozostałym parmezanem.
Komentarze