


Pasta z soczewicy to doskonała propozycja smarowidła na kanapki nie tylko dla wegan i wegetarian. To także alternatywa dla mięsożerców, którzy chcą urozmaicić sobie codzienne śniadania. Pasta z soczewicy sprawdzi się także jako imprezowa przekąska.
Soczewicę ugotuj na płycie grzewczej według wskazówek na opakowaniu, a następnie odcedź.
Cebulę drobno posiekaj, jabłko pokrój na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę i cebulę, po chwili dodaj kawałki jabłka i tymianek, smaż do miękkości składników.
Dodaj ugotowaną soczewicę, całość dobrze wymieszaj i chwilę razem smaż.
Przestudź, przełóż do wyższego naczynia, całość zblenduj za pomocą blendera na jednolitą masę, dodaj soli do smaku. Pastę przełóż do miseczki lub słoika, posyp drobno posiekaną natką pietruszki