Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Pasta z soczewicy to doskonała propozycja smarowidła na kanapki nie tylko dla wegan i wegetarian. To także alternatywa dla mięsożerców, którzy chcą urozmaicić sobie codzienne śniadania. Pasta z soczewicy sprawdzi się także jako imprezowa przekąska.

Składniki

1 kubek suchej czerwonej soczewicy
1 szt. średniej cebuli
1/2 łyżka suszonego tymianku
1/2 szt. kwaśnego jabłka
1 łyżka oliwy z oliwek
do smaku sól
do posypania natka

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
200 kcal
Tłuszcz
4.1 g
Węglowodany
26.2 g
Błonnik
24.3 g
Białko
5.2 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Soczewicę ugotuj na płycie grzewczej według wskazówek na opakowaniu, a następnie odcedź.

Cebulę drobno posiekaj, jabłko pokrój na mniejsze kawałki.

Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę i cebulę, po chwili dodaj kawałki jabłka i tymianek, smaż do miękkości składników.

Dodaj ugotowaną soczewicę, całość dobrze wymieszaj i chwilę razem smaż.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Przestudź, przełóż do wyższego naczynia, całość zblenduj za pomocą blendera na jednolitą masę, dodaj soli do smaku. Pastę przełóż do miseczki lub słoika, posyp drobno posiekaną natką pietruszki

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych