


Pasztet warzywny to danie głównie dla wegetarian, jednakże często jest ulubionym wytrawnym przysmakiem także miłośników dań mięsnych. Mięso zastąpione jest w tym przypadku świeżymi i niezwykle zdrowymi jarzynami, co nada pasztetowi nie tylko wyjątkowy smak, ale także zagwarantuje lekkostrawność.
Na początek, zajmiemy się duszeniem warzyw. Przygotowujemy duży garnek. Na jednej łyżce masła dusimy pokrojoną na małe kawałki dynię (pamiętajcie, aby obrać ją ze skóry) oraz marchewkę (także pokrojoną). Duszenie powinno odbywać się przez 20 minut, pod przykrywką.
Po 20 minutach zdejmujemy przykrywkę, dodajemy miód, sok z cytryny, curry, sól oraz pieprz. Trzymamy na ogniu, aż sos się zredukuje. Po wszystkim, odstawiamy garnek do wystudzenia.
Do drugiego garnka wlewamy nieco wody i dusimy brokuły z czosnkiem. Do smaku dodajemy cukier, sól, pieprz.
Po około 15 minutach dodajemy szpinak i dusimy całość przez około 5 minut, a po ostudzeniu – miksujemy.
Wystudzoną marchew oraz dynię miksujemy w blenderze.
Przygotowujemy formę. Smarujemy masłem i układamy zmiksowane warzywa, dodatkowo wymieszane z pokruszonymi orzechami.
Pieczemy w temperaturze 160C przez około godzinę.