Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pasztet warzywny to danie głównie dla wegetarian, jednakże często jest ulubionym wytrawnym przysmakiem także miłośników dań mięsnych. Mięso zastąpione jest w tym przypadku świeżymi i niezwykle zdrowymi jarzynami, co nada pasztetowi nie tylko wyjątkowy smak, ale także zagwarantuje lekkostrawność.

Składniki

3 marchewki
30 dag szpinaku
1 brokuł
400 g dyni
½ cytryny
Ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
1 łyżka orzechów włoskich (posiekanych)
2 łyżki masła
Sól, cukier, pieprz, curry do smaku

Opis wykonania

Na początek, zajmiemy się duszeniem warzyw. Przygotowujemy duży garnek. Na jednej łyżce masła dusimy pokrojoną na małe kawałki dynię (pamiętajcie, aby obrać ją ze skóry) oraz marchewkę (także pokrojoną). Duszenie powinno odbywać się przez 20 minut, pod przykrywką.

Po 20 minutach zdejmujemy przykrywkę, dodajemy miód, sok z cytryny, curry, sól oraz pieprz. Trzymamy na ogniu, aż sos się zredukuje. Po wszystkim, odstawiamy garnek do wystudzenia.

Porada

Pasztet warzywny jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sycący, aromatyczny, często staje się ulubionym daniem, nawet dla najbardziej mięsożernych miłośników pasztetów!



Bosh Logo
Bosh

Do drugiego garnka wlewamy nieco wody i dusimy brokuły z czosnkiem. Do smaku dodajemy cukier, sól, pieprz.

Po około 15 minutach dodajemy szpinak i dusimy całość przez około 5 minut, a po ostudzeniu – miksujemy.

Wystudzoną marchew oraz dynię miksujemy w blenderze.

Przygotowujemy formę. Smarujemy masłem i układamy zmiksowane warzywa, dodatkowo wymieszane z pokruszonymi orzechami.

Pieczemy w temperaturze 160C przez około godzinę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny przepis na wykorzystanie wielu warzyw.