Pasztet warzywny
4 porcje
90 min
Trudne
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pasztet warzywny
Pasztet warzywny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na początek, zajmiemy się duszeniem warzyw. Przygotowujemy duży garnek. Na jednej łyżce masła dusimy pokrojoną na małe kawałki dynię (pamiętajcie, aby obrać ją ze skóry) oraz marchewkę (także pokrojoną). Duszenie powinno odbywać się przez 20 minut, pod przykrywką.
Po 20 minutach zdejmujemy przykrywkę, dodajemy miód, sok z cytryny, curry, sól oraz pieprz. Trzymamy na ogniu, aż sos się zredukuje. Po wszystkim, odstawiamy garnek do wystudzenia.
Porada
Pasztet warzywny jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sycący, aromatyczny, często staje się ulubionym daniem, nawet dla najbardziej mięsożernych miłośników pasztetów!
Do drugiego garnka wlewamy nieco wody i dusimy brokuły z czosnkiem. Do smaku dodajemy cukier, sól, pieprz.
Po około 15 minutach dodajemy szpinak i dusimy całość przez około 5 minut, a po ostudzeniu – miksujemy.
Wystudzoną marchew oraz dynię miksujemy w blenderze.
Przygotowujemy formę. Smarujemy masłem i układamy zmiksowane warzywa, dodatkowo wymieszane z pokruszonymi orzechami.
Pieczemy w temperaturze 160C przez około godzinę.
Komentarze