Pasztet z cukini

4 porcje
Średnie
Pasztet z cukinii, kto nie wie nie nie domyśli się, że nie ma w nim mięsa.
Składniki
3 szklanka cukinia starta
1 1/2 szklanka bułka tarta
1/4 szklanka kasza manna
1 szt. cebula duża
1 szt. marchew duża
20 dkg ser żółty
4 szt. jajka
1/4 szklanka olej
2 łyżka natka pietruszki
1 1/2 łyżeczka sól
1 1/2 łyżeczka pieprz
1 łyżeczka czubryca zielona
Pasztet z cukini
Pasztet z cukini
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy nadmiar soku.
Dodajemy startą na tarce cebulę (na najdrobniejszych oczkach tarki), marchew (na grubych oczkach tarki), olej, bułkę tartą, kaszkę, żółtka sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i starty żółty ser.Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka.
Podłużną blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki. Pieczmy około 60 minut w 200 stopniach.
Komentarze