


Pesto nieodłącznie kojarzy nam się z gęstym, zielonym sosem bazyliowym, który można wykorzystać na różne sposoby. Jednak nie każdy wie, że pesto można przygotować z wielu innych roślin zielonych, a efekty zaskakują smakiem i aromatem. Dzisiaj proponujemy pesto z pietruszki, które może być nie tylko aromatycznym dodatkiem, ale również stanowić główny składnik wybranej przez nas potrawy. Sprawdź, jak smaczne i proste w przygotowaniu jest aromatyczne pesto z natki pietruszki!
Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni, a następnie przełóż do miski lub wysokiego pojemnika. Ser żółty pokrój w drobną kostkę i również umieść w pojemniku. Do pozostałych składników dodaj umytą i osuszoną natkę pietruszki. Dodaj odrobinę oleju i całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeżeli pesto jest zbyt gęste, dodaj ponownie nieco oleju, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Sprawdź również: Blendery Bosch
Przygotowane w ten sposób pesto z pietruszki i słonecznika doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wypróbuj je jako pełne witamin smarowidło na kanapki lub jako zielony sos do ulubionego makaronu. Możesz także dodać je do tortilli czy naszych rodzimych naleśników z ulubionymi dodatkami, np. kurczakiem czy innymi warzywami.
Przygotowane w ten sposób pesto możesz również zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. Smacznego!
Inne pomysły na wykorzystanie pesto: Wrap z kurczakiem, pesto i warzywami
Sprawdź również: Pesto