Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pesto nieodłącznie kojarzy nam się z gęstym, zielonym sosem bazyliowym, który można wykorzystać na różne sposoby. Jednak nie każdy wie, że pesto można przygotować z wielu innych roślin zielonych, a efekty zaskakują smakiem i aromatem. Dzisiaj proponujemy pesto z pietruszki, które może być nie tylko aromatycznym dodatkiem, ale również stanowić główny składnik wybranej przez nas potrawy. Sprawdź, jak smaczne i proste w przygotowaniu jest aromatyczne pesto z natki pietruszki!

Składniki

1 pęczek świeża natka pietruszki
100 g nasiona słonecznika
100 g ser żółty twardy
100 ml olej rzepakowy

Opis wykonania

Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni, a następnie przełóż do miski lub wysokiego pojemnika. Ser żółty pokrój w drobną kostkę i również umieść w pojemniku. Do pozostałych składników dodaj umytą i osuszoną natkę pietruszki. Dodaj odrobinę oleju i całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeżeli pesto jest zbyt gęste, dodaj ponownie nieco oleju, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Sprawdź również: Blendery Bosch

Przygotowane w ten sposób pesto z pietruszki i słonecznika doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wypróbuj je jako pełne witamin smarowidło na kanapki lub jako zielony sos do ulubionego makaronu. Możesz także dodać je do tortilli czy naszych rodzimych naleśników z ulubionymi dodatkami, np. kurczakiem czy innymi warzywami.

Przygotowane w ten sposób pesto możesz również zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. Smacznego!

Inne pomysły na wykorzystanie pesto: Wrap z kurczakiem, pesto i warzywami

Sprawdź również: Pesto

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych