Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.8 (Ilość ocen: 25)


Do tej potrawy użyjesz:
Indyk pieczony, może być doskonałym daniem obiadowym. Z kolei pokrojony w cieniutkie plasterki będzie pyszną domową wędliną do kanapek. Upieczona w marynacie pierś będzie soczysta i bardzo aromatyczna.

Składniki

1 kg - piersi z indyka
4 łyżki - oleju
2 łyżeczki - soli
0,75 łyżeczki - pieprzu
0,5 łyżeczki - ziół prowansalskich
1,5 łyżeczki - tymianku
1,5 łyżeczki - papryki czerwonej
1 łyżka - musztardy
2 łyżki - miodu
1 łyżka - soku z cytryny
Zielonej sos:
0,5 pęczka - natki pietruszki
0,5 pęczka - koperku
2 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżka - soku z cytryny
- sól do smaku
- czerwony pieprz do posypania

Opis wykonania

W misce wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj pierś indyka i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki, aby indyk się zamarynował. 

Po tym czasie pierś ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz przez 30 minut przy użyciu programu Steam Plus 120 stopni. Po tym czasie włącz piekarnik na funkcję termoobieg i piecz przez kolejne 12 minut w temperaturze 200 stopni. 

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.

Bosh Logo
Bosh

Do przystawki blendera z nożami tnącymi dodaj składniki na sos, całość zmiksuj na jednolitą masę. Pierś z indyka pokrój na plastry. Kromki chleba stostuj, posmaruj zielonym sosem, ułóż plaster indyka, dodaj zielony sos na górę, posyp czerwonym pieprzem. 


Oceń przepis
Średnia ocen: 3.8, Ilość ocen: 25
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych