Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.58 (Ilość ocen: 19)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Indyk pieczony, może być doskonałym daniem obiadowym. Z kolei pokrojony w cieniutkie plasterki będzie pyszną domową wędliną do kanapek. Upieczona w marynacie pierś będzie soczysta i bardzo aromatyczna.

Składniki

1 kg piersi z indyka
4 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 i 1/2 łyżeczki tymianku
1 i 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1 łyżka musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
395 kcal
Tłuszcz
17.45 g
Węglowodany
11.65 g
Błonnik
190 g
Białko
1.4 g
Sól
3.5 g

Opis wykonania

W misce wymieszaj wszystkie przyprawy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj pierś indyka i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki, aby indyk się zamarynował.

Po tym czasie pierś ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj pokrywką i piecz ok. 50–60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na ostatnie 20 minut piecz bez przykrycia, by indyk się przyrumienił.

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.58, Ilość ocen: 19
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy