Pieczona pietruszka z sosem kolendrowym
![Pieczona pietruszka z sosem kolendrowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7926/conversions/pieczona-pietruszka-z-sosem-kolendrowym-5112-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Pieczona pietruszka z sosem kolendrowym
Pieczona pietruszka z sosem kolendrowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10301/conversions/yQp5lKIDqyVknW-thumb.webp)
Korzenie pietruszki dokładnie umyj i osusz. Przekrój nożem na 4 części, ułóż na papierze do pieczenia, skrop oliwą i posyp solą.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10302/conversions/RGF4985JtN9VXI-thumb.webp)
Piecz w piekarniku z funkcją termoobiegu przez 25 min. w temp. 180 stopni.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10303/conversions/e2ods2eduqxpN5-thumb.webp)
Kolendrę zblenduj z dwiema łyżkami jogurtu, dodaj pozostały jogurt i całość wymieszaj.
Dodaj sól i opcjonalnie chilli.
Pieczona pietruszka może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Jeśli nie przepadasz za konedrą, możesz przygotować dip z pieczonej papryki.
Komentarze