Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczona pietruszka z sosem kolendrowym

Pieczona pietruszka z sosem kolendrowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Co zrobić z korzenia pietruszki? Przekąskę! Pietruszka pieczona jest świetnym pomysłem na zdrowy, jesienny przysmak. Ma obłędny orzechowy zapach i cudowny słodkawy smak.

Składniki

8 korzeni pietruszki (średniej wielkości)
2 łyżki oliwy
sól

Sos:
2 łyżki posiekanej kolendry
150 ml gęstego jogurtu
sól do smaku
świeże chilli (opcjonalnie)

Opis wykonania

Korzenie pietruszki dokładnie umyj i osusz. Przekrój nożem na 4 części, ułóż na papierze do pieczenia, skrop oliwą i posyp solą.

Piecz w piekarniku z funkcją termoobiegu przez 25 min. w temp. 180 stopni.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Kolendrę zblenduj z dwiema łyżkami jogurtu, dodaj pozostały jogurt i całość wymieszaj.

Dodaj sól i opcjonalnie chilli. 

Pieczona pietruszka może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Jeśli nie przepadasz za konedrą, możesz przygotować dip z pieczonej papryki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych