Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szpik wołowy z pieczonymi warzywami w miodzie

Opis wykonania

Pieczony szpik kostny wołowy, podawany z pieczonymi w miodzie warzywami - marchewką i pietruszką oraz czosnkowymi tostami z chleba na zakwasie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zaczynamy od warzyw. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie wzdłuż na 2-3 części. Główkę czosnku przecinamy w poprzek na pół. Warzywa umieszczamy na blasze, polewamy mieszaniną oleju, octu balsamicznego i miodu. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy do miękkości - około 40 minut. Po około 20 minutach do piekarnika wkładamy umyty i osuszony szpik kostny. Pieczemy 20 minut, aż na powierzchni szpiku zaczną unosić się bąbelki. Chleb kroimy na kromki, przecieramy je ząbkiem czosnku przeciętym na pół i tostujemy. Szpik wyciągamy z kości łyżeczką i zjadamy na czosnkowych grzankach oraz jako "dip" do warzyw. Można opcjonalnie skropić sokiem z cytryny.