Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szpik wołowy z pieczonymi warzywami w miodzie

Pieczony szpik wołowy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczony szpik kostny wołowy, podawany z pieczonymi w miodzie warzywami - marchewką i pietruszką oraz czosnkowymi tostami z chleba na zakwasie.

Składniki

4 szt. kość ze szpikiem kostnym
1 szt. chleb na zakwasie
4 szt. marchewka
4 szt. pietruszka
1 szt. czosnek
1 łyżka miód
1 łyżka ocet balsamiczny
3 łyżka olej
1 szczypta tymianek
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zaczynamy od warzyw. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie wzdłuż na 2-3 części. Główkę czosnku przecinamy w poprzek na pół. Warzywa umieszczamy na blasze, polewamy mieszaniną oleju, octu balsamicznego i miodu. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy do miękkości - około 40 minut. Po około 20 minutach do piekarnika wkładamy umyty i osuszony szpik kostny. Pieczemy 20 minut, aż na powierzchni szpiku zaczną unosić się bąbelki. Chleb kroimy na kromki, przecieramy je ząbkiem czosnku przeciętym na pół i tostujemy. Szpik wyciągamy z kości łyżeczką i zjadamy na czosnkowych grzankach oraz jako "dip" do warzyw. Można opcjonalnie skropić sokiem z cytryny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Totalnie zapomniane, zdrowe i smaczne danie 👍