Szpik wołowy z pieczonymi warzywami w miodzie
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pieczony szpik wołowy
Pieczony szpik wołowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zaczynamy od warzyw. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie wzdłuż na 2-3 części. Główkę czosnku przecinamy w poprzek na pół. Warzywa umieszczamy na blasze, polewamy mieszaniną oleju, octu balsamicznego i miodu. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy do miękkości - około 40 minut. Po około 20 minutach do piekarnika wkładamy umyty i osuszony szpik kostny. Pieczemy 20 minut, aż na powierzchni szpiku zaczną unosić się bąbelki. Chleb kroimy na kromki, przecieramy je ząbkiem czosnku przeciętym na pół i tostujemy. Szpik wyciągamy z kości łyżeczką i zjadamy na czosnkowych grzankach oraz jako "dip" do warzyw. Można opcjonalnie skropić sokiem z cytryny.
Komentarze