


Pierogi z mąki żytniej pełnoziarnistej z farszem z tuńczyka , prawdziwków, czerwonej, żółtej i zielonej papryki. Idealne na śniadanie, obiad i kolację
Składniki na ciasto: - 3,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000, - 1 jajko, - 3/4 szklanki ciepłej wody, - 1 łyżeczka jęczmienia młodego mielonego. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i ugniatamy ciasto. Z ciasta wykrawamy kółeczka na które nakładamy farsz i lepimy pierogi. Składniki na farsz: - czerwona papryka, - żółtka papryka, - zielona papryka, - 1/2 opakowania szpinaku mrożonego, - kilka prawdziwków, - puszka tuńczyka w sosie własnym, - sól, - pieprz, - czosnek. Wszystkie składniki podsmażamy na masełku. Czekamy do wystygnięcia farszu i nakładamy go na ciasto. Pierogi gotujemy w wodzie z solą do momentu wypłynięcia na powierzchnię.