Pizza curry z bananem
2 porcje
150 min
Łatwe
Składniki
Pizza curry z bananem
Pizza curry z bananem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zaczyn: 3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszaj w misie robota kuchennego i odstaw na 10 minut.
Ciasto na pizzę: Przesiej mąkę z solą. Do misy z zaczynem przełóż 2 1/4 szklanki mieszanki mąki. Zmieszaj 1 szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstaw. Do misy z mąką dodaj 2/3 z wody wymieszanej z olejem. Wyrabiaj ciasto, powoli mieszając i dodawaj pozostałą mąkę i wodę z olejem. Ciasto wyrabiaj około 5–7 minut, do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wyjmij, przesmaruj oliwą i odłóż z powrotem do misy. Przykryj ściereczką, zostaw do wyrośnięcia na 1,5 h.
Sos pomidorowy: przecier pomidorowy/passata jest na tyle gęsty, że nie musisz go odparowywać w garnku. Dodaj oregano, szczyptę soli i szczyptę cukru. Sos możesz przygotować wcześniej, będzie miał lepszy smak.
Wyrośnięte ciasto na pizzę wyjmij i podziel na dwie porcje. Uformuj kule, pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Na posypanym mąką blacie ułóż kulę z ciasta i formuj pizzę do żądanej wielkości.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Uformowaną pizzę przełóż na posypaną mąką podstawę do pieczenia lub papier do pieczenia. Rozprowadź sos pomidorowy, ułóż ser i pozostałe dodatki.
Domową pizzę włóż do piekarnika, rozgrzanego (góra-dól) do 250°C na 5–7 minut.
Pizza z bananem doskonale komponuje się z innymi dodatkami do pizzy. Może to być papryka, cebula czy wyrazisty sos curry.
Komentarze