Ciasto na pizzę
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładniej wymieszaj.
Następnie dodaj cukier, sól i olej, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i zacznij dodawać wodę małymi porcjami.
Porada
Jedną szklankę mąki pszennej możesz zamienić na mąkę kukurydzianą, wówczas pizza będzie bardziej chrupiąca.
Wyrabiaj ciasto ręką do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt mokre i lepi się do rąk, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
Gotowe ciasto uformuj w kulę. Następnie włóż do miski, przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj i ułóż w formie do pieczenia. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i uzupełnij ulubionymi składnikami.
Komentarze