Placki twarogowe
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Ciepłe i sycące śniadanie na dobry początek dnia!
2 porcje po 4 placuszki, czas gotowania 15 minut.
Składniki
250 g chudy lub półtłusty twarog
1 szt. jajko
1 łyżeczka cynamon
0.5 łyżeczka kardamon
4 łyżeczka słonecznik
4 łyżeczka sezam
5 łyżka mąka pełnoziarnista
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szczypta sol
4 łyżeczka miód
Placki twarogowe
Placki twarogowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Twaróg i jajko rozgniatamy widelcem, dodajemy cynamon, kardamon, słonecznik mielony, sezam. Sól i proszek do pieczenia mieszamy z mąką, dodajemy to do twarogowej masy.
Dokładnie mieszamy, robimy z masy wałek i kroimy go na 6 kawałków, formujemy placuszki. Smażymy na patelni z oliwą około 5 minut z każdej strony. Podajemy z miodem i ulubionymi owocami.
Komentarze