Placki z jarmużu i ziemniaków
25 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Placki z jarmużu i ziemniaków
Placki z jarmużu i ziemniaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jarmuż posiekaj, przelej wrzątkiem, odsącz.
Ziemniaki i cebulę zetrzyj w malakserze, używając tarczy do tarcia.
Do utartej masy dodaj: jajko, mąkę, posiekany blanszowany jarmuż, sól, ewentualnie pieprz.
Placki smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Zdejmuj placki kiedy po obydwu stronach będą mieć złoty kolor.
Porada
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!
Placki przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu ze smażenia.
Ułóż placki na talerzu, nałóż łyżkę jogurtu.
Komentarze