Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

25 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
W chłodne dni kochamy placki, idealnie nas rozgrzewają i są dosyć sycące. Zdecydowanie warto z nimi eksperymentować, może być bardzo smacznie :)

Składniki

1 kg - ziemniaków
1 szt. - cebuli
1 szt. - jajka
4 łyżki - mąki
1 garść - jarmużu posiekanego
0,75 łyżeczki - soli
opcjonalnie: - pieprz czarny
- olej do smażenia
- gęsty jogurt

Opis wykonania

Jarmuż posiekaj, przelej wrzątkiem, odsącz.

Ziemniaki i cebulę zetrzyj w malakserze, używając tarczy do tarcia.

Do utartej masy dodaj: jajko, mąkę, posiekany blanszowany jarmuż, sól, ewentualnie pieprz.

Placki smaż na bardzo rozgrzanej patelni. Zdejmuj placki kiedy po obydwu stronach będą mieć złoty kolor.

Porada

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!

Bosh Logo
Bosh

Placki przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu ze smażenia.

Ułóż placki na talerzu, nałóż łyżkę jogurtu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Mega chrupiące, pyszne ❤️