Placki z kalarepy
4 porcje
30 min
Łatwe
3.43 (Ilość ocen: 7)
Składniki
Wartości odżywcze
Placki z kalarepy
Placki z kalarepy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kalarepę, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj.
Odstaw zmieloną kalarepę z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczkę. Możesz zostawić tak warzywa na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć.
Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Dodaj warzywa. Wymieszaj całość.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Sprawdź konsystencję ciasta. Jeżeli jest za rzadkie, to dosyp jeszcze odrobinę mąki.
Patelnię posmaruj olejem i nagrzej na płycie grzewczej. Wykładaj ciasto na patelnię porcjami za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron do zrumienienia.
Komentarze