


Kalarepa to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić pyszne placki. Będą świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki z kalarepy to aromatyczne i lekkie danie, w sam raz na letnie dni.
Kalarepę, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj.
Odstaw zmieloną kalarepę z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczkę. Możesz zostawić tak warzywa na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć.
Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Dodaj warzywa. Wymieszaj całość.
Sprawdź konsystencję ciasta. Jeżeli jest za rzadkie, to dosyp jeszcze odrobinę mąki.
Patelnię posmaruj olejem i nagrzej na płycie grzewczej. Wykładaj ciasto na patelnię porcjami za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron do zrumienienia.