Placki z kalarepy
![Placki z kalarepy](https://akademiasmaku.pl/storage/7800/conversions/placki-z-kalarepy-4982-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
3.6 (Ilość ocen: 5)
Składniki
Wartości odżywcze
Placki z kalarepy
Placki z kalarepy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9879/conversions/9pnpxPD6KEZZjs-thumb.webp)
Kalarepę, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9880/conversions/lNqSlAyStFtOXC-thumb.webp)
Odstaw zmieloną kalarepę z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczkę. Możesz zostawić tak warzywa na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć.
Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Dodaj warzywa. Wymieszaj całość.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9881/conversions/QCGlzUzmVvLpn3-thumb.webp)
Sprawdź konsystencję ciasta. Jeżeli jest za rzadkie, to dosyp jeszcze odrobinę mąki.
Patelnię posmaruj olejem i nagrzej na płycie grzewczej. Wykładaj ciasto na patelnię porcjami za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron do zrumienienia.
Komentarze