Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Placki z kalarepy

Placki z kalarepy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.43 (Liczba ocen: 7)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kalarepa to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić pyszne placki. Będą świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki z kalarepy to aromatyczne i lekkie danie, w sam raz na letnie dni.

Składniki

1 kalarepa
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
5-6 łyżek mąki pszennej
zioła prowansalskie, sól, pieprz
olej do posmarowania patelni

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
29 kcal
Tłuszcz
4 g
Węglowodany
3.5 g
Błonnik
1.1 g
Białko
0.4 g
Sól
0.4 g

Opis wykonania

1

Kalarepę, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj.

2

Odstaw zmieloną kalarepę z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczkę. Możesz zostawić tak warzywa na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć.

Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Dodaj warzywa. Wymieszaj całość.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Sprawdź konsystencję ciasta. Jeżeli jest za rzadkie, to dosyp jeszcze odrobinę mąki.

Patelnię posmaruj olejem i nagrzej na płycie grzewczej. Wykładaj ciasto na patelnię porcjami za pomocą łyżki. Smaż placki  z obu stron do zrumienienia.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.43, Liczba ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Fajne fajne!
zielone_obloczki
Pierwszy raz robiłam placki z kalarepy. Wyszły smaczne.