Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kalarepa to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić pyszne placki. Będą świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki z kalarepy to aromatyczne i lekkie danie, w sam raz na letnie dni.

Składniki

1 kalarepa
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
5-6 łyżek mąki pszennej
zioła prowansalskie, sól, pieprz
olej do posmarowania patelni

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
116 kcal
Tłuszcz
4.3 g
Węglowodany
14.2 g
Błonnik
4.7 g
Białko
1.9 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Kalarepę, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj.

Odstaw zmieloną kalarepę z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczkę. Możesz zostawić tak warzywa na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć.

Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Dodaj warzywa. Wymieszaj całość.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Sprawdź konsystencję ciasta. Jeżeli jest za rzadkie, to dosyp jeszcze odrobinę mąki.

Patelnię posmaruj olejem i nagrzej na płycie grzewczej. Wykładaj ciasto na patelnię porcjami za pomocą łyżki. Smaż placki  z obu stron do zrumienienia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych