Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki z kalarepy

Opis wykonania

Kalarepa to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można zrobić pyszne placki. Będą świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki z kalarepy to aromatyczne i lekkie danie, w sam raz na letnie dni.

Placki z kalarepy - krok 1

Kalarepę, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj.

Placki z kalarepy - krok 2

Odstaw zmieloną kalarepę z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczkę. Możesz zostawić tak warzywa na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć.

Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Dodaj warzywa. Wymieszaj całość.

Placki z kalarepy - krok 3

Sprawdź konsystencję ciasta. Jeżeli jest za rzadkie to dosyp jeszcze odrobinę mąki.

Patelnię posmaruj olejem i nagrzej. Wykładaj ciasto na patelnię porcjami za pomocą łyżki. Smaż placki  z obu stron do zrumienienia.