Kalarepa

Kalarepa

 

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej, spokrewniona z kapustą, brokułem czy kalafiorem. Wczesnym latem, kiedy na straganach lokalnych bazarków pojawiają się pierwsze letnie plony, możemy zajadać się świeżą i zdrową kalarepką. Najprościej i najzdrowiej przegryzać ją obraną ze skórki, na surowo. Kalarepa u tych, którzy liczą kalorie powinna znaleźć się w stałym menu – ma ich naprawdę niewiele. Zielona bulwa i liście kalarepy właściwości prozdrowotne zawdzięczają bogactwu witamin i minerałów, a włączenie tego warzywa na stałe do swojej diety zmniejsza ryzyko nowotworu. 

 

Kalarepa na obiad

 

Skorzystaj z przepisów Akademii Smaku na smaczne i zdrowe dania z kalarepy. Jeśli myślisz o zmianie diety na zdrowszą, włącz do swojego menu kalarepę i przygotuj:

 

  • aromatyczną i aksamitną zupę krem z kalarepy 
  • klasyczną zupę  kalarepy na bulionie.

 

Zastanawiasz się nad bezmięsnym obiadem, ale nic smacznego nie przychodzi ci do głowy? Wypróbuj przepis z Akademii Smaku na kalarepę. Witaminy zamknięte w jej okrągłym kształcie to zapowiedź nie tylko zdrowego, ale i pysznego obiadu. Zwłaszcza w połączeniu ze szpinakiem – w kalarepkach faszerowanych szpinakiem.

 

Jak kupować kalarepę

 

Kalarepa dostępna jest niemal przez cały rok, jednak najsmaczniejsza jest wiosną i wczesnym latem, wówczas ma też najwięcej swoich prozdrowotnych właściwości. Kalarepa nie jest też warzywem wymagającym szczególnych warunków przechowywania – świeża przetrwa w temperaturze pokojowej 2-3 dni, w lodówce około tygodnia. Warto wybierać niezbyt duże i ciężkie kalarepki – lekka ma zazwyczaj dużo włókien, a duża będzie wodnista.