Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki z selera i marchewki w curry

Opis wykonania

Ciekawa propozycja na śniadanie, szczególnie zimą, gdy nie mamy dostępu do sezonowych warzyw. Smażone bez tłuszczu mają mniej kalorii.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Płatki zalewamy gorącą wodą (tak, żeby przykryła płatki). Odstawiamy, żeby napęczniały. Seler obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z marchwią. W naczyniu umieszczamy seler i marchew. Dodajemy olej, płatki, słonecznik i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Papier pergaminowy (do pieczenia) dzielimy na małe kawałki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Na każdym kawałku umieszczamy po ok. 2 łyżki masy. Formujemy placuszki. Gdy jajka się zetną delikatnie przekładamy na drugą stronę. Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe placuszki wykładamy na talerze. Smarujemy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.