Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawa propozycja na śniadanie, szczególnie zimą, gdy nie mamy dostępu do sezonowych warzyw. Smażone bez tłuszczu mają mniej kalorii.

Składniki

15 dkg seler korzeniowy
10 dkg marchew
8 łyżka płatki owsiane
2 szt. jajka
2 łyżka słonecznik
2 łyżka oliwa z oliwek
sól
pieprz
20 dkg jogurt naturalny
sól
pieprz

Opis wykonania

Płatki zalewamy gorącą wodą (tak, żeby je przykryła). Odstawiamy, żeby napęczniały. Seler obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z marchwią. W naczyniu umieszczamy seler i marchew. Dodajemy olej, płatki, słonecznik i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry.

Papier pergaminowy (do pieczenia) dzielimy na małe kawałki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Na każdym kawałku umieszczamy po ok. 2 łyżki masy. Formujemy placuszki. Gdy jajka się zetną, delikatnie przekładamy na drugą stronę.

Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe placuszki wykładamy na talerze. Smarujemy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych