Placki z selera i marchewki w curry
3 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Placki z selera i marchewki
Placki z selera i marchewki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Płatki zalewamy gorącą wodą (tak, żeby je przykryła). Odstawiamy, żeby napęczniały. Seler obieramy i ścieramy na tarce. To samo robimy z marchwią. W naczyniu umieszczamy seler i marchew. Dodajemy olej, płatki, słonecznik i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry.
Papier pergaminowy (do pieczenia) dzielimy na małe kawałki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Na każdym kawałku umieszczamy po ok. 2 łyżki masy. Formujemy placuszki. Gdy jajka się zetną, delikatnie przekładamy na drugą stronę.
Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe placuszki wykładamy na talerze. Smarujemy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze