Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
4 porcje
30 min
Średnie
4.2 (Ilość ocen: 5)
Składniki
Wartości odżywcze
Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinie dokładnie wyszoruj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej obierać). Ziemniaki i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W misce umieść starte warzywa, lekko posól i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie przełóż całość na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
Następnie dodaj do masy warzywnej posiekaną cebulę, mąkę, jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Porada
Do placków przygotuj dip - w misce umieść jogurt grecki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w cienkie plasterki ogórek (nie musisz go obierać), drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki wymieszaj, skrop obficie oliwą z oliwek, odrobiną soku z cytryny i oprósz szczypiorkiem.
Na patelni rozgrzej olej (nie dodawaj zbyt dużo tłuszczu, żeby placki w nim nie pływały). Następnie łyżką nakładaj niezbyt duże porcje masy. Smaż po obu stronach na złoty kolor przez ok. 3 minuty.
Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj zaraz po usmażeniu w towarzystwie dipu jogurtowego.
Komentarze