


Proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na pyszne placki z tartą marchewką oraz cukinią.
Cukinie dokładnie wyszoruj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej obierać). Ziemniaki i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W misce umieść starte warzywa, lekko posól i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie przełóż całość na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
Następnie dodaj do masy warzywnej posiekaną cebulę, mąkę, jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej (nie dodawaj zbyt dużo tłuszczu, żeby placki w nim nie pływały). Następnie łyżką nakładaj niezbyt duże porcje masy. Smaż po obu stronach na złoty kolor przez ok. 3 minuty.
Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj zaraz po usmażeniu w towarzystwie dipu jogurtowego.