Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.2 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na pyszne placki z tartą marchewką oraz cukinią.

Składniki

1 kg ziemniaków
2 małe marchewki
1 cukinia
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
Szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki przyprawy curry
Sól i pieprz do smaku
Olej roślinny do smażenia
Dip jogurtowy:
300 g jogurtu greckiego
1 mały ogórek
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Sok z cytryny
1/2 papryczki chili
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
498.5 kcal
Tłuszcz
20.3 g
Węglowodany
61.7 g
Błonnik
14.5 g
Białko
7.3 g
Sól
3.2 g

Opis wykonania

1

Cukinie dokładnie wyszoruj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej obierać). Ziemniaki i marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

2

W misce umieść starte warzywa, lekko posól i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie przełóż całość na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.

Następnie dodaj do masy warzywnej posiekaną cebulę, mąkę, jajka, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Porada

Do placków przygotuj dip - w misce umieść jogurt grecki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w cienkie plasterki ogórek (nie musisz go obierać), drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Składniki wymieszaj, skrop obficie oliwą z oliwek, odrobiną soku z cytryny i oprósz szczypiorkiem.



Bosh Logo
Bosh
3

Na patelni rozgrzej olej (nie dodawaj zbyt dużo tłuszczu, żeby placki w nim nie pływały). Następnie łyżką nakładaj niezbyt duże porcje masy. Smaż po obu stronach na złoty kolor przez ok. 3 minuty.

4

Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj zaraz po usmażeniu w towarzystwie dipu jogurtowego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.2, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Pyszna opcja na kolację.
Radosław
A już niedługo z młodych zmieniaczkow ;)
zielone_obloczki
Bardzo dobre placki warzywne. Ja dodałam nieco więcej mąki i wyszły idealne 😀
bsylvia
Warzywne placki to bardzo dobra propozycja. Polecam!
Aleksandra J
Fajne placki warzywne ☺️