Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszyste placuszki jogurtowe idealnie nadają się na śniadanie w domu oraz drugie śniadanie w szkole. Polecam

Składniki

250 dkg Jogurt naturalny
2 szt. Jaja
3 łyżka Cukier puder
1,5 szklanka Mąka pszenna
1 łyżeczka Soda oczyszczona
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
3 łyżka Masło rozpuszczone

Opis wykonania

W misce wymieszać jogurt z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem. Dodać mąkę (koniecznie przesiać ją przez sitko bezpośrednio do ciasta), proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę (im mniej będziemy mieszać tym placki będą bardziej puszyste). Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 1,5 minuty aż urosną i będą lekko zrumienione.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Pyszne! I można je jeść na wiele sposobów różnymi dodatkami.