placuszki jogurtowe
5 porcje
10 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Puszyste placuszki jogurtowe idealnie nadają się na śniadanie w domu oraz drugie śniadanie w szkole. Polecam
Składniki
250 dkg Jogurt naturalny
2 szt. Jaja
3 łyżka Cukier puder
1,5 szklanka Mąka pszenna
1 łyżeczka Soda oczyszczona
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
3 łyżka Masło rozpuszczone
placuszki jogurtowe
placuszki jogurtowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce wymieszać jogurt z jajkami, roztopionym masłem, cukrem pudrem. Dodać mąkę (koniecznie przesiać ją przez sitko bezpośrednio do ciasta), proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę (im mniej będziemy mieszać tym placki będą bardziej puszyste).
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 1,5 minuty aż urosną i będą lekko zrumienione.
Komentarze