Placuszki z marchewki
4 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Doskonałe na drugie śniadanie lub lekką kolację.
Składniki
3 duże marchewki
2 dymki
Natka pietruszki
2 jaja
5 łyżek płatków owsianych górskich
2 łyżki oleju roślinnego
Pieprz ziołowy i sól do smaku
Placuszki z marchewki
Placuszki z marchewki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie dodaj do niej pokrojoną dymkę, pietruszkę, pieprz oraz jajko.
Dokładnie wymieszaj i dodaj olej oraz kolejne jajko. Na koniec dodaj zmielone płatki owsiane.
Wymieszaj i odstaw na około 5 minut, by płatki lekko namokły. Masa powinna być zwarta, a placuszki po uformowaniu powinny trzymać nadany kształt.
Porada
Do tego przepisu świetnie nadają się wiórki marchewki, pozostałe po wyciskaniu soku.
Smaż na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, po około 2 minuty z każdej strony. Powinny się delikatnie zarumienić.
Komentarze