Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placuszki z musem dyniowym

Opis wykonania

Proste i smaczne placuszki..

Mus dyniowy z masłem orzechowym z dodatkiem cynamonu i chilli: -dynia hokkaido - użyłam ok 650 dyni (przed obranie i usunięciem miąższu) i wyszło tego całkiem sporo, ale wykorzystałam jeszcze do czegoś innego, więc na jedną porcję można spokojnie połowę z tego. - 1-2 łyżki masła orzechowego -pół łyżeczki cynamonu -szczypta chilli Dynię obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy w garnku wodą mnie więcej do poziomu dyni. Dynię zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15-20 min do miękkości. Ugotowaną dynię blendujemy na gładki mus. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Wszystkie składniki na placki miksujemy ze sobą. Wodę dodajemy stopniowo żeby zbyt nie rozrzedzić ciasta, powinno być dość gęste. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy placuszki na złoto brązowy kolor. Uwaga! są bardzo delikatne, dlatego polecam formować jak najmniejsze placuszki żeby się nie rozwalały przy przekładaniu na drugą stronę. Mus wykładamy na placuszki, dekorujemy ulubionymi bakaliami.