Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Polędwiczki z w sosie śmietanowo serowym z popkornem z kaszy gryczanej

Polędwiczki z w sosie śmietanowo serowym z popkornem z kaszy gryczanej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza gryczana w formie popcornu podana spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje oryginalnie.

Składniki

1 szt. polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)
3 łyżka oleju rzepakowego czosnek bazylia
4 szt. ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka sosu sojowego
20 g tartego sera żółtego
50 ml bulionu
2 szczypta przyprawy Garam Masala
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
papryczka chili świeżo mielona do smaku
1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego
sól do smaku
olej do smażenia
100 g kaszy gryczanej
pęczek koperku

Opis wykonania

Polędwiczki: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość ok. 1 cm. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z olejem i obtaczamy w nim plastry polędwiczek, które przekładamy na rozgrzaną patelnię. Polędwiczkę podgrzewamy (na najmniejszym ogniu, nie smażymy !) po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy Garam Masala, ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól dodajemy na sam koniec, jeśli będzie taka konieczność. Sos powinien się zredukować, mieć gęstą konsystencję, polędwiczki powinny być w nim obtoczone.

Popcorn z kaszy gryczanej: w garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami, ok. 1 płaska łyżka) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Na talerzu układamy polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej, posypujemy koperkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych