Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Polędwiczki z w sosie śmietanowo serowym z popkornem z kaszy gryczanej

Opis wykonania

Kasza, gryczana w formie popcornu podana, spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje oryginalnie.

Polędwiczki:
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość ok. 1 cm. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z olejem i obtaczamy w nim plastry polędwiczek, które przekładamy na rozgrzaną patelnię. Polędwiczkę podgrzewamy (na najmniejszym ogniu, nie smażymy !) po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna.
Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy Garam Masala, ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól dodajemy na sam koniec, jeśli będzie taka konieczność.
Sos powinien się zredukować, mieć gęstą konsystencję, polędwiczki powinny być w nim obtoczone.

Popcorn z kaszy gryczanej
W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami, ok. 1 płaska łyżka) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.

Na talerzu układamy polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej, posypujemy koperkiem, dodajemy